И България отново е погълната… Преди няколко години, малка, разглезена хлапачка връхлетя „Х-фактор“, където бе поставена в група. Излезе от шоуто и по един или друг начин успя да получи парче, в колаборация с хит мейкър номер 1 в страната Криско и резултатът е „Ела и си вземи“. Едно от малкото български парчета в родното youtube пространство с над 20 милиона гледания. През ноември 2015г. тя пусна и сингъл номер 2 – „Момиче, като мен“ с който закова самостоятелния си статут. Самостоятелна песен, единствено лице във видеото, най-провокативната визия, виждала родния ефир и поп музика до тогава и… най-успешния сингъл на 17 годишна, които България някога е виждала. А и не само.

maxresdefaultПреди 2 дни – на 30 юни девойчето пусна и третия си сингъл „I am the queen“. Резултатът е 629 000 гледания за 2 дни.

Защо при нея работи? И как тази 17 годишна стана най-слушаната, търсената и обсъжданата (не конкретизирам хулена или обичана, просто обсъждана) в България?

Схемата е изключително проста. Но на родна почва работи толкова добре, че… Знам ли. Българинът има нужда от скандал. Цинизъм. Нарушаване на табутата. Нещо ПРЕКАЛНО. Нещо крещящо, пищящо и завирано в очите. Нещо което е извън нормите. Извън общоприетото. Тогава той се пробужда. Тогава той реагира – когато е провокиран. Хули, плюе, обича, дава мнение, влиза в спорове и паралелно с това вдига рейтинги, прави реклама и създава звезди АБСОЛЮТНО неволно. Но прогресивно. Гери-Никол е плод точно на такава слава. Тя започна на 16. Непълнолетна. Поразголиха я. Получи Криско и неговата музика. Получи качествено видео. Сензационна певица ли е? Не! Най-красивата ли е? Не! Умее ли да пее, хваща ли окото? Да стигна напред в „Х-фактор“ и да, не е Баба Яга. Това стига. Останалото е маркетинг, проста психология и провокация. Българина обича да е провокиран. Той спи и е потънал в ежедневната си инерция. Когато нещо различно от злободневното му се случи, той се пробужда и реагира. На музикалния небосклон в страната (изключвам Пайнерската империя и рожбите и), Гери-Никол е единственото такова нещо в момента. За това резултатите са на лице. Тя ходи с нотариално заверено пълномощно и родител, на участия в клубовете, тъй като няма 18г. Държи се така, както повелява на имиджа, който гради. Останалото е работа на PR-ите и хората от екипа, стоящ зад нея, колкото и малък или голям да е той. Хулена, плюта, самоуверена, мразена, обичана, обсъждана, пак хулена – тя е в устите на всички. Нова песен и хоп… България отново е Гери- Никол.

Нека сравним. Ден по-рано, на 29 юни друга уважавана и обичана певица от родната поп сцена – Веси Бонева, създаде изключителен проект. Позитивен, слънчев, на тема, която НИКОЙ не закача в родната поп музика. Или ако опита – резултатът е бутафорен. При нея и проекта „Родина“ се получи. Българинът, знамето, училището, Пловдив, децата, падането на знамето от старите ръце и вдигането му от новите, българското хоро в края и ИЗКЛЮЧИТЕЛНО модерното, качествено и поп звучене, подплатено с НЕбезразличен текст – получи и се. На ръба, но се получи. Резултатът е добър. Всички уважават Веси. Дори Deep Zone не отдавна я потърсиха и създадоха общо парче с нея. Всички споделят колко качествен и истински музикант е тя. Но НИКОЙ не пуска музиката и, никой не говори за новите и проекти. Рекламната и кампания е далеч от агресивността и настъпателността на Гери-Никол. Резултат – за 3 дни от премиерата – „Родина“ има малко над 62 хил. гледания. Срещу 629 хил. за Гери-Никол и 2 дни.

Ако включим трета гледна точка… Рут Колева. Познато име. Отново стартирало с музикален формат – Music Idol. Направила кариера. Участвала в куп риалитита. Пяла по концерти, зали, клубове… Всички оценяват Рут. Тя е едно от силните имена на българската поп сцена, силно стоящо до класата на Белослава например. Два дни преди премиерата на новото видео на Веси Бонева, Рут дебютира с изключилно силното, англоезично парче, стилно видео и красива музика – „Oceans“. Резултатът след всичкото това уважение и любов, по отношение на качествата на изпълнителката – от 27 юни до днес – 02 юли… 45 хил. гледания.

Само ще спомена, че Веси Бонева и Рут Колева са дебютирали с песните си в най-силната онлайн платформа в youtube – каналът Facing The Sun. Там всички негови потребители получават автоматични известия за всеки нов, качен клип. Дебютът на Гери-Никол бе в… личния и профил в Youtube – Gery-Nikol.

Каква е равносметката? Пуритани ли сме? Циници ли сме? Какво плюем? Какво харесваме и какво КРИЕМ, че харесваме? Кой от какво печели, кой как печели и кой реално се храни с музиката си.

Оставам мнението на вас… моето мисля, че стана ясно по-горе…

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here