Още в самото начало е редно да предупредя четящия тези редове, че ако не са гледали „Първичен код“ е редно веднага да спрат да четат тази статия, защото ще си развалят изненадата от множеството обрати в историята на филма и ще обезсмислят цялостното наслагване на пъзела, който в същност е той. Ако пък сте го гледали или пък обичате спойлери , въпреки че не сте гледали филма, продължете и разсъждавайте с нас над казусът!
Колкото тайнствено и мистериозно и да се появи, „Първичен код“ е филм за мислещи хора. И всички онези от вас, които са гледали и „Първичен код“ и телевизионният феномен „ИЗГУБЕНИ“ няма как да не са направили поне десетина паралели между двата филма и да са се изгубили в пространствено времевия континиум , едно словосъчетания често използвано във вселената на „Изгубени“ и „Първичен код“! Защо правя този паралел? Ами чисто и просто, защото сигурен съм че има поне още 10 такива филми, но мислейки за филми с пътуване във времето и с пространствено-времеви аномалии, сега докато „Първичен код“ тепърва тръгва по екраните, се сещам единствено за „Изгубени“.
С една не особено активна рекламна кампания за техно -психологически трилър (ако въобще е редно така да го категоризирам) „Първичен код“ излезе на екран след 1 трейлър , няколко клипа и първите 5 мин . от филма пуснати в Интернет , като към това може да добавим 2-3 плакат, 2-3 уолпейпъра и няколко кадри от филмът. И той дебютира. Което за филм с подобна история и пленителна идея, е някак си необичайно! Може би за това и очакванията към тази вялост и тайнственост бяха завишени. Със сигурност ще има много хора, които НЯМА да харесат филма. Със сигурност ще има много хора, които ще го сравняват с любимия им „ИЗГУБЕНИ“! Но едно е повече от сигурно- филмът здраво ще разчовърка мозъка на всеки, който дръзне да се опита да разплете засукания му сценарий,преди да е видял финалната сцена, че и доста след това.
Общото между „Първичен код“ и „Изгубени“ е алтернативната реалност или по друг начин казано, отговорът на въпроса „Какво би станало с мен, ако…..?“! И тогава, тръгва новата времева линия в която това „БИ СТАНАЛО“ в същност…. става! И тук е времето отново да напомня- ако не сте гледали филма и не искате да си разваляте удоволствието от гледането му, спрете да четете СЕГА! В „Изгубени“ нещата в сезон 5 и 6 бяха в пъти по завъртяни и усукани и в даден момент, може би дори самите сценаристи са се загубили във времето и пространството, наред със зрителя. Времевите линии бяха много, персонажите в един и същи момент от живота им бяха на различни места в различни ситуации, което допълнително опъна много мозъчни гънки на много зрители. При „Първичен код“, времевите линии са две (или може би 3?)! Реалността, алтернативният и образ- „влакът“ и онзи междинен момент, когато Капитан Колтър Стивънс е във капсулата, която уж е фантазия, пък чрез нея той комуникираше с реалността и през нея се връщаше във влакът. Много спорен е въпросът къде в същност беше тази капсула и КОГА беше тя. Дали беше някаква изкривена версия на дългия тунел със светлината в края? Дали беше мястото между небето и земята? Дали беше алтернативната реалност? Или истинския свят? Или някъде в близкото бъдеще? Колкото и да ровим в тази идея на сценаристите едва ли ще открием еднозначен отговор, защото той просто не бе даден, а изводът, трябва всеки от нас да направи сам за себе си.
И основния въпрос, който човъркаше „Изгубени“ някак си естествено нахлува в главите ни и по време на „Първичен код“. Ако имаме възможност да се върнем в даден момент от миналото и променим вече случили се събития, как те ще изкривят времето и пространството в настоящето? Какви отражения ще дадат върху настоящия континиум и нашия живот? Ако спрем експлодиращ влак връщайки се в миналото, дали все пак пътниците му ще оцелеят и ще променим бъдещето? Или може би точно тогава ще се появи тази алтернативна реалност и двете времеви линии настоящата и алтернативната ще за съществуват паралелно? А дали променяйки така събитията, реалността няма да спре да съществува и ще остане да тече алтернативния образ, тъй като вече сме се намесили в него?
Идеята и на „Изгубени“ и на „Първичен код“ е, че се създава нова времева линия и събитията от живота ни протичат по нов начин. Разликата е, че при „Изгубени“ реалността е необратима и тя продължава да съществува по начинът, по който е, паралелно с новата реалност, докато при „Първичен код“ повлиявайки на събитията от миналото, ново образувалата се времева линия е факт, но тя повлиява и на реалността, предотвратявайки катастрофалното събитие.

Защото на финалът на филма (признавам си трябваха ми няколко часа за да го осмисля) равносметката бе следната: двете времеви линии съществуваха паралелно една на друга , но предотвратяването на събитията от влака в алтернативата, „премахна“ съществуването им в настоящето и катастрофата и всичките тези трупове, никога не се бяха случили.
И тогава остава големият въпрос, ЗАЩО по време на всичките си влизания и излизания от „Първичния код“ капитанът виждаше кристалната топка/огледало и Кристина, по начинът по който я видя чак във финалната сцена на филма? Аз имам отговор на въпроса. А вие?!

 

Ако все още не сте се включили в специалната ни игра, посветена на

„Първичен код“, направете го сега и си спечелете 30 безплани билета за прожекция на филма в цялата страна и 30 DVD-та от каталога на А+ филм!

 

ИГРА „ПЪРВИЧЕН КОД

 

1 коментар

  1. Докато четях, си мислих, че чета рецензия на „Изгубени“, името се повтаря два пъти повече от името на филма.

Вашият коментар