Отдавна не бях писал в най-личната ни рубрика в сайта, а именно ДНЕВНИК. Изминалото лято при премиерата на „I am the Queen“ и взривът, който предизвика тази песен в родна България не издържах. (справка тук) ! Навръх имения си ден малката госпожичка Гери- Никол пусна третата си напълно самостоятелна песен (не броя „Ела и си вземи“) и стана страшно…

Колебанията ми започната още със заглавието. Кое да сложа на първо място, дали „яката дупара“ или трансцедентния „Издислав“. Но тъй като акцентът в публикацията е ЯСЕН, изборът е този.

Точно десет дни след интергалактическия взрив наречен „Издислав“ (Is this Love- Фики)… Нека поразсъждаваме… Това при г-на бе зверски автогол. Неговата песен е истинска бутафория и ако трябва да си представя, че той отива на участие в поредната чалготека и започва да я пее…. той ще буди само усмивки. Искрен смях. Кикотене…. Дори наскоро четох, че при едно от участията си отказал да пее песента, защото… бил забравил текста. И тук по-скоро грешката е на продуцента. На човека, който взима решенията за продукта ФИКИ и е позволил ТОВА да излезе на бял свят и да бъде песен. Българския чалгар може да е всеяден и лесно да се манипулира- хвърли му малко мускули, сложи една брада, прати го на няколко козметични процедури и- воела… готов продукт, който и да пее и да не пее и да говори и да не говори- да стои на екран пак е добре. Няма по-грешно решение от това ТАЗИ песен да е на английски език, защото АКО махнем САМО английския… това е една приятна за слушане мелодия, на която ако залепиш 2 реда качествен текст, си става песен от всякъде. Клипът е на линия, грешката е очевадна, скандалът е на лице и горкото момче най-вероятно ще изживее няколко доста трудни месеци, докато се отскубне от желязната хватка и етикета, който ще му лепне тя.

Шести декември, Гери- Никол за втори път тази година пуска ново парче. На преден план излизат „Яката дупара“ и „Кой ше я бара“. Полемика, трусове, порядки, възклицания, заклеймяване, клада, адски огньове….. успех! Истински! Чист! Малката ни държава не е имала толкова настъпателен, агресивен, самодостатъчен, пробивен и незнам какъв още да го нарека изпълнител насам от…. всъщност преди нея е имала само един. Азис!  Една лека дисекция на клипа и песента, показва:

  • убийствен бийт
  • най-професионалния, младежки и зарибяващ клип
  • зверски, провокативни, приковаващи окото и зовящи „СКАНДАЛ“ визии на девойката

Няма НИТО ЕДИН изпълнител в родната ни музикална индустрия, който да е успял да направи името си за 1г.- МАРКА! Задавам няколко въпроса и темата приключва. Кой лейбъл стои зад нея? В коя youtube платформа си пуска клиповете? (facing the sun, monte music….???) В колко от кадрите в клиповете и има нещо различно от нея самата в различна визия? Отваряйки видеото в Youtube няма как да не се впуснеш в коментарите. Само ще цитирам два от тях и ще оставя изводите за вас:

Потребител Еми Атанасова (с аватар, на който небрежно е хвърлила коса в страни, отровно червено червило, леко захапала изящен маникюр):

Нямам думи!!Какви са тия дупари,щИ я бара и още не змач какво?!Тя на 18 ли е или?!Извинявай,много ама тя е като проститутка в тая песен!!!Ужас!!!

Потребител StelitoBG (с аватар на 15г. момиче с няколко розови ушички около главата си):

окей…разбрахме че е к***а няма нужда да го показва и чрез музикалната си кариера…

Какъв е извода от агресивната маркетингова стратегия на Гери- Никол и тази на всички останали? България е прекалено малка държава, в която има прекалено много изпълнители от всякакъв жанр. Включително поп музиката. Прекалено малко хора има в държавата за да бъде пазара достатъчно адекватен. До ден днешен е факт, че голяма част от изпълнителите НЕ СЕ прехранват от музиката си, а имат други професии. За да се получи резултат, популярност, търсения, участие и т.н. от калибъра на тази малка госпожичка, е необходимо точно това. Да бъдеш адски провокативен, адски целеустремен и да удряш точно там, където пуританска България НЕ Е научена да поема. Морал! До ден днешен в общественото съзнание стои идеята, какво може и какво не може. Истината винаги е друга- влезте в която и да е дискотека, клуб… ще видите много по-малки и много по УАУ момичета от тази тук. Проблемът ни с нея е, че тя ни го показва и директно ни го навира в лицето. С това провокира внимание, провокира причина, тема за говорене. Резултатът е на лице. Истински успех. Това е най-горещото име в родната популярна музика и фактите говорят. Без значение дали е за хейт, дали е за друго.. всеки собственик на клуб или събитие някъде, гледа и търси интереса. Гледа цифрите и резултатите и така избира кое от популярните лица да покани в своя клуб или на своето събитие. Факт е, че голямата дама на родната популярна музика, Мария Илиева пусна УБИЙСТВЕНАТА балада „Нека Вали“ в платформата facing the sun, през януари 2016г. Отворете видеото сега и вижте резултата: 594 363 гледания! Изключителна, нежна, красива, изящна. Малката пикла и т.н. и т.н. Гери- Никол пусна поредното си „гнусно“ и „недоносено“ видео на песен на 06.12.2016г. Отворете видеото и вижте 1 148 567 към 10:00 часа на 10.12.2016г.

Няма лоша реклама. Има РЕКЛАМА. Хулена, плюта, отричана, обичана, мразена- екипът стоящ зад тези решения, тези визии, тези клипове и това звучене имат правилното усещане. Знаят КЪДЕ боли, къде и как да пипнат, за да предизвикат полемика и дискусии и отново да вкарат своя продукт, Гери- Никол под светлините на прожекторите по най-добрия възможен начин. Нека не забравяме и друго. Съседката Era Istrefi, направи една песен през март месец и събра близо 240 млн. гледания, обиколи света и си спечели сравнения със Сия и Риана. Междувременно в родна България Гери Никол  върлуваше с „Момиче като мен“ по това време, отприщи „I am the Queen“ през лятото и сега удари с „Готина и луда“. Нали уж сме бедна страна и музика се прави трудно и често е невъзвръщаема инвестиция. Може би пък, ако има правилния подход, ако е избрана правилна манипулация на хорското съзнание, нещата може и да се получават.

За финал ще добавя- малката се изпусна, че ако и предложат БИ представяла България на Евровизия. И моментално бе ИЗЯДЕНА за това нейно изказване. Само ще ви припомня, че преди 2г. конкурса бе спечелен от австрийския победител. Брадата жена Кончита Вурст.

Да сме живи и здрави и да гърмим в дискотеките под правилния бийт и с правилното звучене…..

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here