Enthusiast_Zlata-volia-na-Fortuna_cover-firstТази пролет „Ентусиаст“ публикува историческия трилър „Злата воля на Фортуна“ от Майкъл Енис. Издаден за първи път през 2012 г., до момента романът е преведен в 12 страни. „Енис показва няколко слоя на автентичност. Книгата е шеметна комбинация от „Шифърът на Леонардо“, политиката на Борджиите и „Мълчанието на агнетата“. Мисля, че това е „От местопрестъплението: Италия“ около 1502 г. с Макиавели като детектив и психолог и Да Винчи като първия в историята съдебен патолог“, споделя Кристиан Дюшато от CNN.

Вихрушка от интриги, машинации и любов, политическа и религиозна поквара – това е Ренесансът в Италия през XVI в. Безскрупулният херцог Чезаре Борджия, също толкова безпощадният му баща – папа Александър VI, брилянтният военен инженер и художник Леонардо да Винчи и небезизвестният философ, държавник и историк Николо Макиавели са в центъра на събитията.

Заобиколен от интриги и жени, животът на Родриго Борджия, или папа Александър VI, по никакъв начин не съответства на живота на духовник. Съдбата го дарява с няколко синове, но му отнема любимия – Хуан, който е гласен и за наследник на влиятелната фамилия. Събитията около смъртта на Хуан са твърде подозрителни. Папа Александър VI принуждава куртизанката Дамиата да научи повече за смъртта на Хуан. Грешката ѝ обаче е, че се забърква с неправилното семейство и така се превръща в пешка на игрите на друг от синовете на папата – Чезаре.

Portrait of author Michael Ennis for "The Malice of Fortune" book jacketСмъртта на Хуан е и част от серия брутални убийства. Загадките растат право пропорционално с броя на труповете. В търсене на отговори съдбата среща Дамиата с Николо Макиавели и Леонардо да Винчи. Този уникален тандем от ексцентричен инженер и млад философ с новаторско мислене се впуска в лабиринт от интриги, конспирации и страсти, за да разгадае убийствата. Макиавели и да Винчи са изправени пред новото лице на злото, но няма да се спрат пред нищо, докато не открият истината.

„Злата воля на Фортуна“ е истински шедьовър, изцяло базиран на исторически събития, който разкрива зашеметяващи тайни от миналото. Леонардо да Винчи и Николо Макиавели обединяват сили в изключителен исторически трилър и неусетно пренасят читателя в една отминала и вълнуваща епоха.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here