Една от най-изненадващите номинации в една от най-неочакваните категории (най-добър филм комедия или мюзикъл) е тази на психологическия хорър „Бягай!“. Филмът мина почти незабелязано по родните екрани през изминалото лято, благодарение на разпространителите от Форум Филм България. Цяла година заглавието печелеше овации на критици по целия свят, което е абсолютно неочаквано за филм от подобен жанр. За какво всъщност се разказва в този филм?

Сюжетът разказва за чернокожия Крис (Даниел Калуя) и неговата бяла приятелка Роуз (Алисън Уилямс), чиято връзка е достигнала до важния и често неловък етап на запознаването с родителите. Когато Роуз кани Крис да я придружи на уикенд в провинцията при нейното семейство, изживяването се оказва дори по-притеснително, отколкото двамата са очаквали. Първоначално Крис смята, че причината за странната ситуация се крие в това, че е чернокож, но впоследствие открива далеч по-страшна и стряскаща истина.

Истината е, че всъщност, филмът успява и успява на много нива. Първата му половина, до сцената с големия обрат е истински триумф и мистерията, странността на всичко, което се случва, оставя зрителя втрещен във всеки кадър. Странните родители с изкуствените лица и усмивки, брилянтната домашна прислужница, ужасяващия градинар и онзи непринуден разговор с него, всичко и всички с които Крис се сблъсква с актьорска игра и лица будят ужас и хиляди въпроси у зрителя.

На фона на този шок, ужас и цялата странност на всичко, като абсолютен противовес и баланс, стои Роуз. Нейната безгранична любов, лекота на игра, човечност и топлота на емоциите, някак притъпява всичко, което сполетява Крис до момента, на отприщване на неописуемия хаос.

Съзнанието ви ще бъде ръководено многократно и в различни посоки. Бързо ще уловите, че най-силния герой в къщата е майката и че сякаш всички се страхуват от нея. Но дали всъщност е така и какво се крие под повърхността?

Слугинята в къщата е актриса, която в малкото сцени, в които е централен персонаж, ЩЕ закове вниманието ви. Младата, чернкожа жена е истинки връх на странността, мистерията и необяснимото. Нейните реакции, поведение и дори поглед, са едни от най-силните елементи, правещи пребиваването на Крис в къщата истински ужас!

Градинарят улавя вниманието на зрителя в две култови сцени. Една среднощна „среща“ с Крис пред къщата и един дневен разговор между двамата, който ще накара косата ви да настръхне още с първия му поглед и усмивка! Последвалия странен диалог, реакциите на Крис и заучените фрази на градинаря, ще засилят любопитството ви да разгадаете тайната в пъти!

Черният мъж на една от гостенките на голямото парти е третия гвоздей в тоталния шок от поведение, неяснота и необяснимост на тъмнокожите в тази къща и общност. И може би си мислите, че фактът, че са тъмнокожи има нещо общо с разкритието на мистерията? Той е причината и за култовото БЯГА!, което се превръща и в заглавие на филма. Но защо?

Малко преди финалната четвърт на филма се случва сцената на стълбището, в която са намесени едни ключове и в която нещата завиват в ТОТАЛНО неочаквана посока. Всички ваши предположения до момента остават на заден план и внезапно навързвате всички парченца от пъзела, който до преди това стоеше, като тотална какафония и хаос. Търг по време на партито? Търг в който НЕ СЕ говори, а всичко се случва с жестомимика? А участнциите чуват и виждат?! На сцената е снимка на Крис? Пред нея е бащата на Роуз?! Какво по дяволите означава това и за какво всъщност наддават всички? Да купят картината с образа на Крис? Или нещо друго? Всички в къщата се забавляват, Крис влиза и се качва на втория етаж и ВСИЧКИ моментално млъкват и го проследяват с поглед и притаен дъх? Дали проблема не е в него? Кой е злодея? Има ли такъв? Каква изобщо е цялата тази психария?

Решението му да грабне Роуз и да си тръгнат моментално е най-правилното на света. Последващите събития и предстоящата серия от обрати запраща филма в изключително неочаквана посока.

Във филма има няколко неочаквано силни и нетипични за жанра актьорски изпълнения. Изключително режисьорско майсторство и боравене с езикът на киното- музика, операторско майсторство, тишина, актьорска игра, баланс между напрежение и спокойствие.

„БЯГАЙ!“ е абсолютно неочакван представител за жанра психологически хорър а гигантския обрат в него ще изненада и най-големите разбирачи!

Филм, който ако все още не сте гледали ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да изгледате. Ако не друго, поне за да разберете ЗАЩО Златен Глобус 2018 допусна до номинация такъв филм, който традиционно НЯМА място по фестивали и церемонии.

ИМА причина за това!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here