12-te_stola2„A ключа от апартамента с парите не щеш ли?!“, „След като в страната се движат някакви парични знаци, то трябва да има и хора, които имат много от тях“, „Ледът се пука, господа съдебни заседатели!“, „Конгениално!” – тези и много други крилати фрази, създадени от перото на Иля Илф и Евгений Петров, са добре познати на българския читател. „Златният телец“ (1931) и „Дванадесетте стола“ (1928) излизат за първи път на български език през 30-те години на миналия век, а за любителите на сатирична литература двете книги са се превърнали в Библии на хумора и сатирата.

Остап Бендер – един от най-популярните герои в руската сатирична литература – е основен герой в романите на Иля Илф и Евгений Петров. Той е „великият комбинатор”, който знае „четиристотин сравнително честни начина за измъкване на пари”.

В „Дванайсетте стола“ двойката Остап Бендер и Киса Воробянинов търси съкровищата на тъщата мадам Петухова – диаманти, скрити в един от 12-те стола от изящна гарнитура на майстор Гамбс. Книгата е водовъртеж от търсене, неудачи, опити и вълнуващи авантюри. И въпреки, че след края на „Дванадесетте стола“ читателят остава с впечатлението, че е мъртъв, то в „Златният телец“, Бендер се оказва жив. Там Остап вече е упорит шантажор, който търси начини да измъкне  един милион съветски рубли от нелегалния съветски милионер Корейко. Независимо обаче дали се представя като Остап Сюлейман Берта Мария Бендер Бей, или като Остап Ибрахимович, името на героя е станало нарицателно като хитрец, комбинатор, или по-модерната дума днес „схемаджия“.

Изданията на Книгоиздателска къща „Труд“ са в класическите преводи на Димитър Загоров и Пелин Велков, а илюстрациите на Кукриникси.

zlatnijat-telecСамите Илф и Петров пишат в увода към „Златният телец“, че сатирата за тях е предизвикателство. Но и единствен шанс за тях да изразят действителността: „— Ами ако тази глава вземе, че излезе смешна? Какво ще каже строгият гражданин? Но в края на краищата постановихме: а) да напишем романа по възможност весел, б) рече ли строгият гражданин отново да заяви, че сатирата не трябва да бъде смешна, да помолим прокурора на републиката да привлече споменатия гражданин под углавна отговорност по онзи член, който наказва за тъпота с взлом.“

 

Вашият коментар