zorata planetata na maimuniteУмишлено прескачайки най- мащабния блокбастър за лято 2014- „Трансформърс: Ера на изтребление“, където нещата бяха повече от ясни и нашата рецензия „На 3D или не?“ до голяма степен се обезсмисляше, директно се насочихме към следващия силен 3D филм, където ако човек има възможност да избира дали да гледа филма на 3D или не, е хубаво да помисли, преди да направи своя избор. И тук сме ние, с нашите съвети дали да гледате филма на 3D или да го гледате на двузимерна прожекция, без да загубите и частичка от очарованието му, прибирайте допълнителните няколко лева за триизмерна прожекция в касичката за черни дни.

Ако сте гледали всички филма за „Планетата на маймуните“ единодушно ще признаете, че „Зората на планетата на маймуните“  притежава най- много спектакъл в себе си. От скачащи по клоните маймуни, през експлозии до изключителни въздушни сцени, падания и други, където третото измерение придава онази тръпка, от която филмът има нужда.

Както добре знаем, маймуните са компютърно генерирани образи, базирани на актьори, дигитализирани чрез motion capture технологията, която позволява на специалистите да си играят много със слоевете им при пост продукцията. Но освен тях, режисьора Мат Рийвс е заснел преобладаващата част от сцените в 3D, което придава изключителна мекота и дълбочина на екстериорните сцени, заснети в дъждовните гори на Британска Колумбия.

dawn-of-the-planet-of-the-apes-ew-2

Напълно отговорно и детайлно е отношението на екпиа към сеъздаването на достатъчно внушителен ефект „Отвъд екрана“. Дъжд, оръжия, маймуни, взривове… всичко е насочено към зрителя и „отвъд“ пределите на екрана. Аз самият улових себе си неколкократно да мига „защитавайки“ се от случващото се на екрана.

Дълбочината на образите и локациите, която Рийвс постига е зашеметяваща. Ние проследяваме маймуните докато скачат от дърво на дърво на умопомрачителна височина. Следим ги докато се изкачват по Golden Gate Bridge от където поглеждайки надолу, може да ни се завие свят. Наслаждаваме се на масивни пейзажи наобезлюделите улици на Сан Франциско и наситената природа на дъждовната гора… като всичко това е сякаш “ отвъд прозореца“ на екрана… сякаш гледаме към един друг свят, който се простира отвъд него.

Филмът е заснет на достатъчно осветени локации, дори нощните сцени не биват повлияни от факта, че гледаме през тъмни 3 D очила. Филмът не губи и частичка от яркостта и остротата на образите си в нито един момент.

DAWN PLANET APES MOV

Брилянто оркестриран и фокусиран през 100 процента от времето си „Зората на планетата на маймуните“ не причинява никакви здравословни проблеми. Въпреки, че може да мигнете „защитно’ на няколко пъти, това е по- скоро част от удоволствието на ефекта ‘Отвъд екрана’ от колкото на каквито и да било здравословни проблеми.

ТОЧКИ:

Вписва ли се?- 5/5

Плануване и усилия- 5/5

Ефект ‘Отвъд екрана’- 4/5

Дълбочина на образите- 5/5

Яркост- 5/5

Здраве- 5/5

Общо: 29 от 30 възможни точки

dawn-apes-pics-4-630x465

[merlic_poll id=“54191″]

Вашият коментар