„Играч първи, приготви се“ добра адаптация или скапан филм? Или нито едното? Или и двете?

Доста отдавна не ми се бе случвало да изгледам адаптация по роман, малко след като съм завършил книгата. „Играч първи, приготви се“ успях да прочета едва месец преди премиерата му. За това в съзнанието ми огромна част от събитията- бяха пресни и свежи в съзнанието ми. Преди да ви разкажа за това що за филм и що за достоверна адаптация е това, нека нахвърлям историята в резюме. За онези от вас, които може би не я знаят…

В Играч първи, приготви се, когато създателят на популярна видео игра умира,  е създаден виртуален конкурс, в който геймърите ще играят за да спечелят неговите милиарди. А те са готови дори да убиват, за да ги вземат.

„Играч първи, приготви се“ въпреки положителните ми нагласи след страхотната книга и способността да преглътна странния трейлър… разочарова. Много. На всички нива. „Играч първи, приготви се“ е един филм, който е много, МНОГО различен от книгата. Изключително много елементи, които са влюбили света в романа, във филма отсъстват. Няма ги различните светове, няма го усещането за тях. Няма дори разяснението за аватарите и тяхната основна визия. Няма обяснението за кредитите и бедността в Оазис. ТЕЛЕПОРТАЦИЯТА, основния начин за придвижване, порталите, плащането за нея…. отсъстват във филма.

Но преди всичко, преди ВСИЧКИ малки и не толкова малки пропуски, имам 3 основни елемента, които правят филма нещо ДРУГО. Но не и достоверна адаптация.

Три разлики между филма и книгата

  1. Първото препятствие за намирането на първия ключ. То далеч не се случва така. Няма го пътуването до другата планета. Няма я телепортацията. Няма я Артемида на път от разгадаването. Няма ги препятствията и битката с Аватара на Холидей. Имаме напълно различно препятствие и герои (като Кинг Конг), които не присъстват в книгата.
  2. Второто препятствие е коренно различно. Слуката фигурира в книгата, но тя НЕ изглежда така, НЕ СЕ случва там и НЕ води до ключ.
  3. Филмът включва тонове повече кадри от реалния свят, за сметка на книгата. Ключовият момент със срещата между Парзивал и Артемида в реалния свят са две неимоверно различни събития в книгата и във филма.
Ready Player One

Огдън е брутално изяден от историята във филма. Неговия рожден ден в клубът/дискотека отсъства. Случката в замъка му и логването на героите от там също. Съдбата на Шото в книгата и във филма е различна. Дори финалът на историята е коренно различен. Вмъкването на толкова много образи от съвременната попкултура и премахването на елементи, от попкултурата на 80-те и началото на 90-те години правят усещането различно. Много различно.

„Играч първи, приготви се“ поставя много въпроси. Въпреки видимите и невидимите си недъзи, филмът успява да се превърне в олицетворение на съвременния свят и да ни покаже в какво е на път да се превърне facebook. Всеки от нас има виртуална личност (виртуален живот) и реален такъв. Това са двама различни хора и виртуалният отразява ВСИЧКИ, което липсва на реалният. Образът на Соренто е представен далеч по деликатно във филма. Суровата му, корпоративна натура, която струи от страниците на романа… някак е увяхнала за филма.

… и Стивън Спилбърг

Ready Player One
TYE SHERIDAN as Wade Watts

Стивън Спилбърг за пореден път напъва всички мускули, за да извади блокбастър от шапката си. До известна степен успява, но причината НЕ Е неговата работа. Причината е историята и идеята, които са дело на Ърнест Клайн, авторът на романа. Спилбърг до известна степен успява да получи положителни точки. Той успява да пречупи у зрителя усещането, че гледа смахната компютърна игра с тези дразнещи обраиз на екрана. Може би това се случва благодарение на многото сцени от реалния свят. Но в даден момент свиквате с Аватарите на Парзивал, Артемида и компания.

„Играч първи, приготви се“ е добър филм. Но той е изключително ЛОША и некачествена адаптация. Това е неговият прочит. Това е погледа на Спилбърг. Това не е историята, която ще пулсира в съзнанието ви, докато четете книгата. Този филм е вариация на „Играч първи, приготви се“ и той живее във собствена вселена.

Разочарование. Въпреки малкото моменти, в които почти бях готов да му простя.

„Играч първи, приготви се“ вече е в кино салоните в цялата страна. Разпространява за България- Александра филмс. Всичко за филма, в нашия кино календар, тук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here