Премиера в България: 02.01.2015г.
Световна премиера: 21.11.2014г.
Жанр: Драма, Биографичен, Трилър
Продължителност: 114 минути
Формат: 2D
Сценарист: Греам Мур
Режисьор: Мортен Тилдум
В ролите: Бенедикт Къмбърбач, Кийра Найтли, Том Гудман-Хил,  Марк Стронг, Тъпанс Мидълтън, Рори Кинер, Матю Гууд, Чарлс Данс
Разпространител: Форум Филм България / Weinstein company

Една от най-великите истории на нашето време започва в мрачните дни на Втората световна война. Алън Тюринг е брилянтен математик от Кеймбридж, вербуван от британската армия, за да разбие нацистките кодове. Работата му начело на екип от непригодни гении не само съкращава войната, но и развива технологиите до степента, в която могат да бъдат изобретени компютрите. За което обаче Тюринг плаща сурова цена.
В Кеймбридж младият Тюринг бързо се доказва като новатор в мисленето с теориите си за потенциала на изчислителните машини. Когато войната между Великобритания и Германия е обявена, теориите му се доказват в практиката. Тюринг лесно минава теста, който го прави член на свръхсекретна група, на която е възложено да декодира критичните немски морски комуникации. За изненада на командващите офицери, познания по темата притежава и младата дама Джоан Кларк. Тюринг и Кларк бързо се сприятеляват и скоро се сгодяват. Но Тюринг е гей, борещ се със своята същност във времена, когато това е считано за престъпление и се наказва сурово. Къмбърбач играе Тюринг като безгрижен персонаж, който е колкото безстрашен, толкова и горд с интелекта си.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here