Петър Клисаров разобличава мръсните тайни

на българския бизнес в „Игрите на властта”

 

Една книга описва 10-годишния отчаян опит да се прави адекватен бизнес в България – от борбата за проекта „Белене” до битката с безсрамните медийни манипулации. В „Игрите на властта” (ИК „Изток-Запад”) авторът Петър Клисаров споделя горчивия си опит без да спестява нищо, обозначава проблемите с точните им имена и ни предлага премълчаваната досега истина под формата на взривоопасна смес от факти, документи и анализи.

Veritas odit moras!”, твърди римският политик, стоик и философ Сенека. В контекста на българската действителност сентенцията е не само вярна, но и ужасно тъжна. „Истината ненавижда закъснението”, а закъснението води до брутални последици, от които губи най-вече обикновеният гражданин. Затова Петър Клисаров решително ни поднася скандалната, шокираща и неудобна истина за съдбата на едни от най-наболелите бизнес машинации у нас, а доводите и аргументите му са колкото удар в десетката, толкова и потенциално взривоопасни. Досега, смята Клисаров, голяма част от истината не е излизала наяве, защото е била търсена на погрешното място и по неправилен начин; разбира се, била е и прикривана яростно от тези, които са се грижили за своите користни интереси. Обаче краят на тази неправда е вече факт.

Игрите на властта” разказва нелепите и безизходни ситуации, с които се сблъсква всеки, който иска да прави бизнес у нас. Клисаров споделя преживяното по време на три последователни правителства – суров опит в един неблагоприятен и враждебен климат, при който държавни служители се стремят да извлекат лични облаги на всяка цена, обричайки на неуспех икономическото развитие на страната. Това е обществена тайна, която малцина назовават и описват. Макар и абсурдно, да правиш бизнес в България всъщност означава да се занимаваш с политика. За съжаление е вярно и обратното: да правиш политика в България значи да се занимаваш с бизнес. Бизнесът и политиката са тъй преплетени в Прехода, че границата им на практика е неразличима…

Игрите на властта” е прецизен документ, изследващ и изобличаващ механизмите на тази вредна за България симбиоза между политическия и бизнес елит. Написана с жив и ярък стил, изпълнена с хумор, който почти разсейва впечатлението за безнадеждност, книгата демонстрира упорството на Клисаров в желанието му за промяна. Така читателят следи събитията с интерес и с идея какво трябва да се промени, за да настъпи просперитет за страната ни. „Игрите на властта” е книга-бомба, която ще предизвика истински социален взрив – взрив, който се получава винаги, когато се смесят парите и алчността, мизерията и нуждата, амбицията и порокът, възходът и падението, политиката и коварството. Въпреки мрачната си тема, посланието е пределно ясно: комуто е съдено да чуе – ще чуе, а комуто е съдено да разбере – ще разбере.

 

Клисаров е роден през 1968 г. в София. От 1990 до 2007 г. живее в Торонто, Канада, а от 1991 до 2007 г. оперира собствен бизнес в различни сфери: енергетика, строителство, туризъм, внос-износ, ритейл, произведения на изкуството и реставрации. От 2001 до 2005 г. е представител за България на AECL (Канадска държавна корпорация за ядрена енергетика). Основен участник е в размразяването на проекта „Белене”. От 2006 до 2011 г. е генерален мениджър за България на AECOM – най-голямата инженерна консултантска корпорация в света с над 45 000 души персонал.