Луксозно издание с най-добрите произведения на Елин Пелин е вече на книжния пазар от Книгоиздателска къща „Труд”. По случай 140 години от рождението на обичания български писател от издателството предлагат селекция от най-добрите му произведения при това в луксозно, колекционерско издание с гръб от благородна кожа, релефни елементи и златни надписи.

Задължителното за всяка домашна библиотека издание съдържа повече от 50 произведения на писателя в над 400 страници. Сред произведенията са „Гераците”, „Земя”, цикълът „Под манастирската лоза”, както и над 40 разказа на класика – „На оня свят”, „Андрешко”, „Изкушение”, „Напаст божия”, „Край воденицата”, „Самодивските скали”, „Престъпление”, „Кал”, „На браздата”, „Закъснялата нива”, „По жътва”, „Ветрената мелница”, „Сиромашка радост”, „Нане Стоичковата върба”, „Задушница”, „Старият вол”, „Спасова могила”, „Мечтатели”, „Ангелинка” и др.

Годишнината ще бъде отбелязана с различни инициативи из цялата страна през целия месец юли. Община Елин Пелин провежда литературен конкурс, а Българската народна банка дори пусна в обращение медна възпоменателна монета на тема „140 години от рождението на Елин Пелин” от серията „Български творци”.

Сладкодумникът от Байлово, художникът със слово, разказвачът с невероятен усет за природата и селската душа – това е Елин Пелин. Който се е докоснал до чудната магия на разказите му, си е изградил собствена представа за техния автор. Неизменно първият досег с творчеството му съвпада с ранните детски години и първоначалния читателски опит на човека, защото героите на този писател навлизат в съзнанието ни още с първото посягане към книгата. И остават там за цял живот. Нашата литература не познава друг, по-класически белетрист от Елин Пелин. Шедьоврите на късия разказ, които оставя той, изпълват традиционното пространство на жанра, създават модела, от който се ръководят впоследствие всички изкушени от тайните и възможностите на художественото повествование. Елин Пелин създава нормата за разказа, мярката за него и насища жанра с такива значения, които му отреждат водещо място в нашата словесност до ден днешен.

Тематичният кръг на Елин-Пелиновите творби е организиран около драмите и неволите на селския живот. Но от горчилките на битието писателят съумява да извлече поезията на делника. Любовта не е по-маловажна от страданието, социалният конфликт не отнема възможността за личен избор, действителността не предопределя еднозначно посоките на въображението и съзнанието. Разказите на Елин Пелин са реалистични и в този смисъл остроконфликтни, но в тях животът не е опростен, не е сведен само до онова, което “става на село”, а е облъхнат от извисяващата и облагородяваща мисия на изкуството – да твори красота, да създава неповторимости.

Търсете изданието и онлайн на www.trud.cc

Вашият коментар