На книжния пазар може да намерите новото заглавие на Издателство Сиела ЛЕЧЕБНО ДИШАНЕ  на Мустафа Картал

Мустафа Картал е възпитаник на вокалния факултет в Академията за изящни изкуства към университета „Мимар Синан”, а след това и на висшия оперен факултет. През 1979 г. започва оперната си кариера в Истанбулската държавна опера и балет. Завършва магистратура и става сертифициран обучител от  ICF Coaching. Усъвършенства дихателните техники пранаяма и кокю хо и издава първата си книга  Магическата сила на дишането. В следващата си книга  Дихателна терапия представя свои разработки в областта на холотерапията, а Гласови техники е настолен учебник за учениците и студентите по музика и пеене. Досега е издал книгите: Всичко може да се промени, Лечебно дишане, Осъзнаване на дишането и Изкуството да дишаме.

Води курсове и изнася лекции за усъвършенстване на техниките на дишане. Пише статии, взема участие в международни форуми, свързани с дихателните терапии.

Като механизъм  за постигане  на задълбочено мислене и промяна в начина на живот дихателните практики заемат важно място в личностното развитие. Чрез тях човек се научава как да се  освободи  от тревогата и напрежението, как да намали притеснението, как да се избави от стреса. Нещо повече – би се  справил с редица неразположения и болестни състояния. По тази причина в наши дни те се прилагат масово във всички видове лечения – и чрез класическата, и чрез алтернативната медицина, още повече че категорично способстват за възприемането на позитивните учения. Предложените в настоящата книга дихателни упражнения са препоръчителни  за всеки и са достъпен начин той  да си осигури личностно развитие на физическо, духовно, емоционално и космическо ниво. Конкретни примери сочат, че правилното дишане осигурява оптималните условия за пълноценното протичане на процесите в нашия организъм, а само здрав човек  може да има щастлив, спокоен и хармоничен  живот.

Защо написах тази книга?

От дълго време изследвам как практиките на правилното дишане  и пеене, които съставляваха част от моето академично обучение, въздействат върху емоциите, мислите и физическото ни състояние. При пеенето и спорта използвам техники на дишане, оказващи силно въздействие върху индивида. Тяхното приложение подобрява здравословното състояние и допринася за личностното развитие. Това ме накара да започна задълбочена работа по тази тема. След като споделих опита си в книгите „Гласови техники”, „Техники на дишането”, „Дихателна терапия (Холотерапия)” и „Промяната на едно води до промяна на всичко”, реших да споделя с читателя проучванията и разработките си по оздравителната сила на дишането.

Недостатъчното и неправилно дишане  лежи в основата на всички връхлитащи ни неприятни изживявания. Ако организмът ни получава необходимото количество кислород, той няма да се разстройва и боледува. Първопричината за всички проблеми и неразположения е липсата на достатъчно  количество кислород.

Дихателните упражнения връщат в първоначалното  им състояние нашите чувства, мисли и физическа кондиция, всички те разстроени, защото не сме използвали диафрагмата и сме дишали повърхностно. За да живеем уравновесено, хармонично, спокойно, дълго и здравословно, трябва да доставяме на организма си необходимото му количество кислород. Чрез тази книга искам да науча читателя да диша правилно и достатъчно, да отстрани своевременно недостатъците и да разшири максимално потенциалните си възможности, акцентирайки върху оздравителната сила на дишането. Споделените тук познания са препоръки, извлечени от моя опит и проучвания. При лечение на всяко неразположение се консултирайте с вашия личен лекар.