Enthusiast_Izmianata-na-Bordjiite_cover-firstСлед успеха на дебютния роман на Сара Пул „Отровителката на Борджиите“ на българския книжен пазар излиза втора книга от поредицата, посветена на прочутата династия – „Измяната на Борджиите“. Авторката отново ни въвлича в мрачния свят на отровителката Франческа Джордано – служителка на Родриго Борджия, който вече е папа Александър VI. „Измяната на Борджиите“ е завладяващ исторически трилър, който разкрива малко известни исторически факти, като отразяването на историята е съобразено с новите биографии и проучвания за династията на Борджиите. Предстои да излезе трета книга от поредицата – „Дамата на Борджиите“. 

„Измяната на Борджиите“ ни пренася в далечната 1493 г. – една година след възкачването на Родриго Борджия на престола на свети Петър и непосредствено след завръщането на дръзкия генуезец Христофор Колумб от Новия свят. Излъгал всеобщите очаквания да се озове в мокрия гроб по време на плаването си по това, което смята за нов път към Индия, Колумб пристига с невероятна вест: че е успял. И Испания, и Португалия имат претенции към това, което смятат за Индия, и единственият, който може да разреши спора им, е новият папа. Той има нужда от помощта на Испания, за да отрази заплахите за война от страна на Франция. Но за да я спечели, трябва да се отрече от съюза си с рода Сфорца, владетелите на Милано. В същото време католическите крале Исабел и Фернандо изискват от него да прогони от Рим евреите – любимите изкупителни жертви на Църквата за всички нещастия, сполетели християнския свят. Освен това папата трябва да отстрани от пътя си размирния кардинал Дела Ровере, който се е прицелил в поста му, и да се предпази от опитите за покушение на фанатизирания монах Савонарола. 

Мнозина желаят смъртта на Родриго Борджия, търсейки различни средства и начини, за да я постигнат. На фона на тези събития задачата на Франческа да опази живота му се оказва истинско предизвикателство. Благодарение на своите умения и знания тя заема много важен пост – да брани живота на папата, като проверява храните, дрехите, водата, виното му, всичко – за следи от отрова. Отровителката рискува собствения си живот, за да разкрие и предотврати поредния заговор срещу Борджиите. Отрекла се от живота на обикновена жена с обикновени радости, Франческа живее заради срещите на „Лукс“ – тайното общество, посветено на учението, както и на неизменната си задача: да унищожи убиеца на баща си, красивия свещеник с покварена душа и остър ум Бернардо Мороци, който на свой ред желае смъртта ѝ. 

Поредицата исторически трилъри на Сара Пул са вдъхновени от интереса ѝ към ренесансова Италия, както и към ботаниката, и най-вече към отровните растения, които ни заобикалят. Така се заражда идеята да създаде образа на придворната отровителка на Борджиите. „Всяка от книгите е отделен роман. Някои читатели може да предпочетат да ги прочетат в хронологичен ред, но не е задължително. Всъщност мисля, че ще е интересно да прочетат някоя от по-нататъшните книги, да открият Франческа, а после да се върнат назад и да проследят по-ранните събития в живота ѝ“, споделя авторката.

1383972_727907760564108_520856714_n

Издателство „Ентусиаст“ става на четири години и ви кани да празнувате с него на фесбук страницата!

И още – на 29 и 30 март 2014 г. ви дава възможност да купите всички електронни книги на „Ентусиаст“ със специална отстъпка от 50% само от онлайн книжарницата  http://bookstore.enthusiast.bg/category/10/e-books.html.

Вашият коментар