Фантастичният свят на Древна Япония оживява в новата книга на Лиан Хърн. Австралийската писателка е добре позната на българските читатели със сагата за клана Отори, излязла на български под логото на издателство „Труд”.

С „Императорът на осемте острова”  Лиан Хърн стартира нова поредица от две приключенски книги, изпълнени с интриги, приключения и любов. В един фантастичен и омагьосан свят, амбициозен воин обрича племенника си на смърт и завладява земите му. Властен баща принуждава по-малкия си син да се откаже от съпругата си и да я отстъпи на по-големия му брат. Привлекателна магьосница от Стария народ търси баща за петте й деца, които да основат новото Племе на Паяка. В Тъмната гора могъщ отшелник обучава младия Шиканоко, който против волята му е превърнат в същество със свръхсили. Жестока битка за това кой ще е Императорът на Осемте острова се готви от два могъщи клана, но един дивак от Тъмната гора ще обърка всички сметки…

Лиан Хърн майсторски дава живот на един измислен японски свят, обитаван от наемни убийци, призраци и духове-пазители.  Характерните за нейните романи напрежение, игра с фантазията и неочаквани събития в Сагата за Шиканоко отново и доста по-майсторски увличат читателя. Лиан Хърн описва какво я е провокирало да напише книгата: „Преди пет години бях в североизточната част на Япония, няколко месеца преди опустошителното цунами през 2011 година. В префектурата Ивате видях млади мъже, които репетираха танци за фестивала – танца на меча Они и танца на елена. Техните маски и костюми бяха поразителни, но това, което ми направи най-силно впечатление, беше резонансът на изчезналия свят, където животът на хората и животните е по-тясно свързан и където свръхестественото се приема като елемент от този живот… Застанала до един от онези млади мъже, аз получих прозрение, за миг прогледнах назад през времето и разбрах, че ще се появи нов роман.”

Очаквайте през май и втората част на сагата – „Владетелят на Тъмната гора”.

Вашият коментар