internet_bezopasnost_coverЗащо е препоръчително да дадем действителния си телефонен номер на фейсбук? Знаете ли наистина как да пазарувате сигурно с кредитната си карта? Наясно ли сте какви виртуални валути съществуват и как това ви засяга? Един от най-успешните интернет предприемачи у нас – Александър Ненов, ще ви разясни в подробности тези и редица други важни въпроси, свързани с вашата Интернет безопасност (ИК „Сиела”). Книгата е полезна както за вашата сигурност в онлайн пространството, така и за тази на децата ви.

Замисляли ли сте се някога какви опасности крие интернет? Подобно на някой краен квартал, в който престъпността е далеч по-висока от тази в останалата част от града, и в онлайн пространството опасностите ни дебнат от всеки ъгъл. Един от  най-успешните интернет предприемачи у нас – Александър Ненов, обяснява подробно за всевъзможните рискове в онлайн пространството в новата си книга Интернет безопасност.

От ценното четиво научаваме как да пазаруваме сигурно с кредитна карта онлайн, какво да правим, ако хакнат профила ни, как да криптираме съобщенията и паролите си, как да забележим, че детето ни влиза в опасни сайтове, както и колко страшни могат да бъдат последствията от това – от сексуалната изнуда, която може да започне дори от обикновен чат, през трафика на хора, до агресивните тролове и речта на омраза, която е по-скоро практика, а не изключение.

А ако си мислите, че знаете всичко това и няма какво ново да научите – прочетете Интернет безопасност и ще разберете колко малко знаете в действителност.

alex_nenovАлександър Ненов има дълга и подробна биография в сферата на интернет предприемачеството. Работил е като програмист, мениджър и консултант на стотици онлайн проекти и кампании за световни брандове като Microsoft, Coca-Cola, Samsung и др. Историята му като интернет предприемач датира още от далечната 1997 г. Завладян от необятността на Мрежата Ненов постепенно създава един от първите успешни сайтове в България – Teenproblem.net, който продава през 2007 г., а тази продажба става най-голямата публична сделка към онзи момент и една от най-големите и до днес в българското онлайн пространство. През 2008 г. авторът на „Интернет безопасност” е поканен на специалната среща European Social Networking Task Force, организирана от европейската комисия в Брюксел с цел създаване на нови правила за безопасен интернет.

Ненов е автор още на книгите „На 1 клик разстояние” (изчерпана) и „Как да печелим от интернет”. Дългогодишен лектор е – включително на TEDx, на семинари за SEO и Digital marketing, последният от които – „Как да печелим от интернет”, се състоя на 13 октомври 2016 г. в хотел „Форум” в София.

Откъс от „Интернет безопасност“, Александър Ненов

 

НАШИТЕ ЗАСПАХА – ЕЛА У ДОМА!

Ще ви разкажа три истински истории, на три момичета, които не са глупави или от лоши семейства. Това са деца като всички други, но просто са станали жертва на по-голям и по-опитен в комуникацията и манипулирането човек.

Мъж, представящ се за 15-годишно момче, се запознава във фейсбук с 13-годишната Микейла. Те поддържат комуникация в продължение на няколко дни, докато накрая тя дава адреса на близкия до тях парк, за да се видят, когато родителите ѝ ги няма. На срещатата обаче отива мъж на възраст между 25–30

години. И…

Другото момиче се казва Джулияна. Тя е на 12, а процедурата е същата. Уговорката с нея обаче е, когато баща ѝ заспи, тя да пише на „момчето“ (същия онзи мъж, за чиято възраст Джулияна е в неведение) да я посети. Малко по-късно тя изпраща адреса си и кани госта да дойде у тях, с уговорката тя да му отвори вратата, когато той ѝ изпрати есемес, че е дошъл. И…

Третото момиче е Джена. Тя е на 14. Процедурата при нея е идентична, но включва и телефонни разговори. Планът в този случай е, когато родителите на Джена излязат на вечеря, младежът да дойде при нея с брат си, който ще кара колата. Всъщност брат няма, а въпросният мъж идва не с кола, а бус без странични и задни прозорци. Когато родителите на Джена излизат, тя изпраща адреса си. Бусът спира пред тях, тя заговаря непознатия и го пита дали той е братът на нейния чат приятел. Той я моли да се качи в буса… и тя се качва…

Това не са измислени истории. Добрата новина обаче е, че този възрастен, мъж представящ се за 15-годишно момче, не е педофил, а известен влогър[i] на име Коби Пърсън (Coby Persin). Той иска разрешение на три семейства да направи експеримент с техните дъщери. Родителите са убедени и дори се обзалагат с Коби, че дъщерите им не биха направили подобна глупост, но и трите пъти той ги опровергава и успява в плана си. В края на всяка една от историите родителите се  показват или пък самите те са маскирани като похитители, за да покажат на децата си истинската опасност от действията им.

[i] Думата влогър идва от видео и блогър. Това е човек, който вместо блог, в който да пише статии, е създал видеоканал (най-често в YouTube) с видеоклипове, които той създава.

Вашият коментар