The Theory of Everything BG posterВъпреки тежкото си заболяване (амиотрофична латерална склероза), Хокинг не спира активната си научноизследователска дейност.

Като дете се занимавал с конна езда, като ученик в Оксфорд бил носови (на анг. cox) в отбора по академично гребане. Първите симптоми на болестта му се появили след влизането му в Кеймбридж. Окончателната диагноза му е поставена на 21-годишна възраст, малко преди първата му женитба. Докторите му казали, че едва ли ще живее повече от 1-2 години. Въпреки това, той не се отказал да се бори с болестта си. Той е сред най-дълго живелите с това заболяване, познати на медицината. От 1985 г. използва специален апарат, за да говори. Компютърът, инсталиран в инвалидната му количка, му позволява освен да говори, да пише статии, други текстове, да ползва Интернет и електронна поща. Управлението се извършва чрез движение на единствения мускул, който Хокинг може да контролира — един от лицевите мускули на бузата, под окото. Движенията се разчитат от специален инфрачервен сензор, вграден в очилата му.За въвеждане на текст се използва система за предсказване на думите, но въпреки това целият процес е изключително труден и бавен.

MV5BMTQ5MjY4Mjk5OF5BMl5BanBnXkFtZTgwOTU3MDE0MzE@._V1__SX1217_SY822_

Теорията на всичко е в кино салоните в цялата страна. Разпространява Форум Филм България.

Веригата СИНЕМА СИТИ публикува видео, което разкрива детайли и уникални кадри на Джейн, първата съпруга на Стивън, по чиито мемоари е заснет филма. Вижте видеото в плеъра по-долу.

 

 

Вашият коментар