Ethan-Frome_cover-firstСлед вечната класика „Невинни години“ издателство „Апостроф“ публикува нов роман от първата жена в историята, отличена с престижната награда „Пулицър“ – Едит Уортън. Това е най-силната творба на американската авторка, която поразява със своя трагичен край и повдига вечния въпрос за избора между дълга и любовта.

„Итън Фром“ е публикуван в Америка през 1911 г., а това е първото самостоятелно издание на романа на българския пазар. Неговият необичаен и оригинален сюжет го превръща в произведение, задължително за всеки курс по американска литература, включително и в България. Историята е вдъхновена от реален злополучен случай с петима младежи. Едит Уортън намира идеята за трагичната катастрофа с шейна за неустоима метафора на тайната и забранена любовна връзка и умело развива историята до нейния неочакван край.

„Итън Фром“ е възхитителен роман за най-трагичния любовен триъгълник, описан в американската литература. Епопея за споделената, но невъзможна любов – разказ за изпитанията на един доблестен мъж и две коренно различни една от друга жени, които авторката умело движи към техните трагични съдби. Опустошителна, сковаваща сърцето история, разкриваща на какво са готови една за друга душите, които се обичат истински. Приказка за един съдбовен избор, за една унищожителна ревност и горчивина, която поражда желание за мъст.

Edith-Wharton_picРазтърсващият край на романа дълго остава в съзнанието на читателя, но е и причина съвременниците на Уортън да я обвинят, че „страданията, понесени от героите й, са прекомерни и неоправдани“. Това не е просто любовен роман, това е социална история за жестокостта на културата, която обгражда жените в този период, и за неразривната връзка на човека със земята.

Историята разказва за суровия живот на младия Итън Фром, хванат в капана на брак по сметка, който стоически се бори да запази поносимо съжителство с трудната си, подозрителна и хипохондрична жена Зина. Съществуването на Итън е тежко и безрадостно до момента, в който в дома им идва изпълнената с живот братовчедка на жена му – Мати. Тя става част от домакинството им, а Итън се оказва обсебен от нейната енергичност и привлекателност и от възможността за щастие, което тя може да му даде. Пълна противоположност на студената му и непривлекателна жена, Мати е извор на младежка жизненост и красота, едно истинско изкушение, подтикващо към грях.

Силен физически, но със слаб дух, Итън Фром се озовава в капана на страстта си – окован в разпадащ се дом, погребан под вечната зима, а лишаването му от свобода е необратимо като смъртта. У съпругата си Зина той вижда причината за своите осуетени мечти и повтарящи се провали, но ще има ли сили да се противопостави на нейния властен характер и да намери щастието, за което копнее? Пасивността на Итън и натрупаният копнеж стават причина той да позволи на Мати да направи последния избор и за неговия собствен живот. Какъв ще бъде краят и кое е по-добре – да намериш покой в смъртта или да позволиш на съдбата да измъчва душата ти в продължение на години?

„Итън Фром“ е завладаващ роман за страстната и споделена любов, за унищожителния копнеж, импулсивното желание за смърт, за неизбежната гибел, пустотата, дълга… и за един ироничен и неподозиран обрат на събитията.

Вашият коментар