Cover-Velko KynevБългария помни своите герои, но рядко определя някого като такъв. За Велко Кънев обаче няма съмнения. Безспорно той е един от най-популярните и най-обичаните актьори у нас.

Велко Кънев е роден в Елхово. Още като дете в родния си град се включва в театралната трупа към читалище „Развитие”. Срещата му с режисьора Стойчо Стойчев се оказва изключително важна за по-нататъшното му развитие. Усетил дарбата на малкия Велко, Стойчев му отрежда ролята на Анучкин, в комедията „Женитба” на Гогол. „Само аз бях дете – си спомня актьорът. – Всички около мен – възрастни. Какъв Анучкин съм бил, не знам, но зрителите много ми се радваха.”

След години Велко Кънев е приет във ВИТИЗ в класа на Апостол Карамитев и не след дълго става член на трупата на Народен театър „Иван Вазов”. Като театрален актьор е изиграл над 40 роли. Не по-малко известен е обаче с филмите, в които участва. Образите, в които се превъплъщава, стават емблематични за поколения наред. Той има дарбата с изключителна лекота да влиза в ролята на най-разнообразни чешити. Това, което е най-характерно за него е, че като майстор на ярките комедийни образи, съумява да проникне дълбоко в характера на героите си и да ги направи съвсем достоверни, колкото и странно да е поведението им.

Книгата на Димитър Стайков „И рибите заплакаха за Велко Кънев” е един интимен разказ за големия човек и актьор. Той се връща назад в детството на Велко и запознава читателя с първите му детски вълнения, с първите му стъпки в театъра, с начина, по който възприема заобикалящия го свят. По-нататък книгата проследява живота му като актьор в Народния театър, като режисьор в Бургас, като част от актьорския състав на „НЛО”. За да напише книгата, авторът разговаря лично с близките на Велко. По-ценното и значимо обаче е, че текстът е изпълнен с много лични изказвания на големия актьор, които създават усещане у читателя, че те разговаря с него.

Не е подмината и най-голямата страст на Велко – риболовът, който го е, успокоявал и разтоварвал.

И рибите заплакаха за Велко Кънев. Живот и изкуство, 136 с., цена: 8 лв.

Книгата може да намерите в книжарниците и по реповете в цялата страна!

 

Вашият коментар