Fifty shades of gray - BGСлед месеци на истерия, писъци, припадъци и прочие, филмът е факт и вече е по родните кина, редом със световната му премиера. Тепърва ще се говори за всички рекорди, които той изпотроши в премиерния си уикенд, но сега е времето да споделим мнение за кинематографичните му качества и недъзи.

Бързам да подчертая- рецензията е написана от момче. Момче, което си направи труда и прочете книгата. Ако сте на път да гледате филма БЕЗ да сте чели книгата, едва ли бих ви бил полезен със словата долу.

Постарах се да се опазя максимално от виртуалното, телевизионното пространство и билбордовете, които ме атакуваха. Видях много малко от гневните заглавия, лошите рецензии и неприятните коментари, които потеглиха, заедно с премиерата на филма. Въпреки това- няма как. трябва да се гледа. Спокоен неделен следобед, една изненадващо или не ПРЕТЪПКАНА зала на близкото кино и… прожекцията започва.

Fifty Shades of Grey

Когато студентката по литература Анастейжа Стийл отива да вземе интервю от успелия предприемач Крисчън Грей, тя е силно привлечена – този мъж, този поглед! – но и смутена от властното му присъствие. Неопитната Ана е стъписана, когато осъзнава, че желае точно този мъж. А предупреждението му да стои далече от него я кара да го желае още по-силно.

Когато обаче разбира за ексцентричните му еротични предпочитания, тя се колебае – независимо от успеха и чара си, Грей е мъж, измъчван от собствени демони и всепоглъщаща нужда от контрол. Безсилни да устоят на привличането, двамата се впускат в страстна и дръзка афера. Ана ще навлезе в неизследваната територия на собствените си желания, но ще може ли да се подчини на фантазиите на Грей? И ако го направи, ще продължи ли да обича онова, което ще открие?

Критиците и специалистите, които започнаха яростно да плюят филма и неговите главни герои, могат да отидат да се скрият. Брилянтен избор на Дакота Джонсън за ролята на Ана. Непохватна, плаха, неопитна и толкова, толкова напрегната. Не е брилянтната манекенка, не е неповторимото лице с уникална прическа и изписани скули… Едно обикновено, земно момиче, което дори в сцените, в които е „издокарана“ стои земна и реална.

fifty-shades-of-grey-movie

Добър избор на Джейми Дорнан за ролята на всемогъщия Крисчън Грей. Това е най-опасното звено в книгата, филма и изобщо. Тук трябва да се намери идеалния баланс между това, изиграният образ визуално и вътрешно да се доближава на 100% до героя от романа. Да не бъде прекалено сладникав, да не бъде прекалено груб, но да има своя доминантен характер, примесен с непримирим чар, да има очарователно излъчване и все пак да бъде мъжкар. Въпреки всички критики, които отнесе актьора, на пръв поглед не мога да се сетя за по-подходящ и балансиран избор от него.

Нека поговорим за секса….

В книгата има много секс. Много вулгаризми. Много неща от които да се изчервиш, само докато ги четеш. Те НЕ отсъстват във филма. Има ги в точните моменти, точно толкова неочаквано зашлевени в лицето ни, както идват в книгата. Във филма има секс. Има много секс. Гърдите на Дакота ни се усмихват от екрана почти във всяка сцена.  Още адмирации за това, че не ни гледат два напомпани балона, а точно тези нормални, женски гърди, които още повече приземяват тези сгорещени сцени. В първата сцена в която тя бива съблечена на фона на златиста светлина блясват всички онези малки несъвършенства, деликатни малки косъмчета по краката и, които само порно актрисите нямат…. Адмирации за НЕЗАБРАВЕНИТЕ изгаряния по гърдите на Крисчън, за това че не е захаросан красавец, с брилянтно избръснати гърди и корем. Да той е в чудесна форма, но зад нея прозира мъжкото и онези малки несъвършенства, с които се бори всеки от нас. Да има я сцената, в която виждаме фронтално и едни други косъмчета от тялото на Ана. Но тези сцени са толкова кратки, че ако МИГНЕШ, спокойно можеш да ги пропуснеш.

Червената стая е истинско пиршество за сетивата. Въпреки, че успяваме да я видим в общ кадър един единствен път през целия филм, това което виждат очите ни е изключително. И мръснишко… Всеки детайл, цвят, материал, атрибут приковават вниманието ни и ни карат да ги изследваме и да им се чудим.

fifty_shades_1

Филмът е далеч по емоционално зареден в романтично отношение от книгата. Изключителният му саундтрак изпълват сцените с летенето на хеликоптера или безмоторния самолет с истински блян и мечти. Изобщо саундтрака на филма е толкова точно попадение, на каквото отдавна не съм ставал свидетел. Дори изкусителната версия на CRAZY IN LOVE на Beyonce, която стартира в една точно определена сцена в червената стая, ме измъчва да започна да си я пея по време на дългата и интродукция, но стартът и с този плясък по дупето на Ана заковава парчето в съзнанието ви на 100%.

Най-очарователната страна на книгата, непохватността на Ана, нейния вътрешен монолог, нещото което най-много ме притесняваше, че е невъзможно да бъде пренесено на екран без глас зад кадър е реализирано брилянтно. Без значение дали е падането и по очи в кабинета на Крисчън, непохватния поглед към асистентките му и след това как самата тя е облечена….. Тези моменти будят усмивка и спомен за това, как ТЕ изглеждат в книгата. Абсолютен връх е сцената, в която двамата обсъждат договора и докато си говорят за фистинг и незнам си още какво, влизат двете асистентки и носят вечеря…

1D274906429135-x_tdy_fifty_shades_trailer_140724.blocks_desktop_large

Във филма за изрязани всички излишно разтегнати моменти от книгата. Сбито и стегнато начало. Финал ТОЧНО на място. Режисьорката е била изключително вярна на литературния първообраз и съобразителна, за да не превърне историята в откровено порно. Страхотни актьорски превъплащения, изумителна сценография, отдадена на детайла, много силен саундтрак, зареждащ нужните моменти с точното усещане, 50 НЮАНСА СИВО въпреки злостната критика и не ласкавите коментари напълно оправдава очакванията на заклетите фенове на романа и отваря апетит за продължението.

Готови ли сте за тайните на г-н Грей? 50 НЮАНСА ПО-ТЪМНО предстои…

7 коментари

  1. Мога да твърдя, че съм прочела всичките три книги и то много внимателно. Това не е толкова заради някакви си еротични моменти или кои знае каква любовна история. Прочетох ги, защото беше много нашумяло заглавие по книжарниците и исках да видя за какво става на въпрос. Резултатът нищо кой знае какво толкова страшно и фрапиращо в книгата, любовна история – добре , доста неща и куцаха, но както и да е, подробности. Първа книга абсолютно нищо интересно, обаче във втора и трета книга авторката показа друго нещо и определено книгите бяха интересни, развиха се и имаше някакъв смисъл. Относно филма имах огромното желание да видя добра игра и стигаме до огромното желание. Които не е чел книгата няма как да си обясни несвързаните моменти, които бяха една голяма част във филма и не бе ясно каква е връзката между сцените (това е малкият проблем). От друга страна поради факта, че книгите не бяха кои знае колко интересни за мен точно филма ми показа , че въпреки всичко в книгата/те чувствата и емоциите, които се случваха между двата персонажа са много по- добре представени, от колкото в самия филм. Сцените повечето, които бяха свързани с малко секс абсурдно фалшиво представени, тотално липса на емоция в тях (онази емоция, която разпознаваме във връзката между двама човека), огромни съществени липси на важни факти от книгата и много пропуснати емоционални дори романтични моменти. Доста съжелявам, че отидох да го гледам, защото имах очаквания за качествен филм. В този случай съм на мнение, че книгата е много по -добра независимо от това, колко и тя е в някои моменти банално скучна.

  2. Ама Господи, може ли да има толкова застреляни хора и то на такива, на които да им дават такова пространство в ефира, за да пишат глупости. Нищо ново под слънцето с тази набедена книга и филм! Как може да имат хората такава къса памет! Спомнете си „Емануела“ или „Великият Гетсби“. 50 … е поредният слаб филм, следствие на една книга, написана от нещастна нимфоманка!

  3. Прочетох книгата, после втората, а сега и третата. Гледах филма дни след премиерата му. Техния жанр е еротика и си го пише във всички сайтове, които предлагат закупуване на книгата или я описват и рецензират. Ако сте очаквали нещо друго, различно от секс в тези книги трябва да се информирате какво е еротика. Като цяло са добри въпреки някои моменти, от които ще се подмокриш. Филмът е добър, но имаше разминавания. Въпреки факта, че сравнение с филма книгата е чудесна, трябва да се прочетат и другите, защото в тях има развитие, което допълва сюжета на първата.

Вашият коментар