„Човекът в черно бягаше през пустинята, а Стрелецът го следваше“. С тези думи Стивън Кинг даде живот на цяла вселена, която прави дългоочаквания си кино дебют с Тъмната кула, филмът на Columbia Pictures, MRC и Imagine Entertainment, с участието на Идрис Елба като Стрелецът Роланд Дисчейн, заклел се да брани вселената, и неговия вечен враг, Уолтър Падик, Човекът в черно, изигран от Матю Маконъхи.

В своята кариера, обхващаща 50 години и над 80 книги, Кинг придоби внушителната репутация на един от най-великите разказвачи на истории. Автор на безчет бестселъри, той е награден от президента на САЩ с Националния медал на изкуствата и от Националната фондация на книгата с медал за принос към американска литература. Носител и на много други награди, името му е разпознаваемо навсякъде като майстор на смесицата между ежедневния живот и свръхестественото.

Именно Тъмната кула е в центъра на неговото цялостно творчество. Епосът от осем романа разказва за вечната битка между добро и зло, в която съдбата на множество светове е заложена на карта. „Започнах Тъмната кула, когато бях на 22 и тъкмо бях завършил колеж, така че тя обхвана цялата ми кариера“, споделя Кинг. С течение на времето, казва той, и с натрупването на книгите и историите, „разбрах, че съм създал безброй герои, които имат препратки към този друг свят, Средната земя или света на Тъмната кула. Той стана център на моята измислена вселена – образи, които се появяват в други книги се появиха и в Тъмната кула, и обратно“. Дори самият Кинг става един от героите в по-късните романи. Поредицата за Тъмната кула се превръща в спояващата връзка за основна част от вселената на Кинг и може да бъде открита в много от останалите книги на автора.

За създаването на своя огромен епос Кинг черпи вдъхновение като смесва няколко на пръв поглед взаимно изключващи се източника. „Бях много под влиянието на „Властелина на пръстените“, и въпреки че не съм луд по елфи, орки или ходещи дървета, се влюбих в направеното от Толкин. По същото време гледах филма „Добрият, лошият и злият“, и Мъжът без име, героят на Клинт Истууд, също оказа своето влияние. Освен това има и поема на Робърт Браунинг наречена „Чайлд Роланд Кулата достигна“, която използвах, за да поставя началото на епично фентъзи. Написах изречението „Човекът в черно бягаше през пустинята, а Стрелецът го следваше“, като нямах представа къде живее той, какво е Средната земя и как тя е свързана с нашия свят или с всичко останало“.

Вашият коментар