Making_The_Wall_Floyd_coverНа 15 август във всички книжарници се появи луксозното изданиее Създаването на Pink Floyd The Wall (ИК „Изток-Запад“) на Дейвид Скарф, който проследява с вещина откъм факти и подробности, но и с невероятна селекция от илюстративен материал направата на един от най-емблематичните аудио-визуални шедьоври на XX-ти век.

Hey, teacherleave them kids alone!”, изпява великият Роджър Уотърс през далечната 1979 г. и светът не само чува, но и вижда раждането на една легенда. Легендата се казва „The Wall” – гениален експериментален албум на британската прогресив-рок група Pink Floyd, чиято блестяща и иновативна концепция три години по-късно става основата на филма „Стената” на Алън Паркър. Темите, родени и развити от Уотърс и бандата му (чрез почти автобиографичните и емоционално заредени текстове, а също и чрез настръхващата, алтернативно звучаща музика към тях), са наситени с послания срещу самотата, обезличаването и изолацията, а разрушаването на метафоричната „стена” става символ на свободата и промяната.

Амбициозното издание Създаването на Pink Floyd The Wall улавя всичко това, но и допълва по неподозиран начин вече утвърдената популярност и митология на „Стената”. Авторът Джералд Скарф е човек отвътре: той не просто знае за какво говори, той го е съпреживял и близостта му с артистичните музиканти превръща текста му в блестящо изследване не просто на едно конкретно заглавие, а на цял културен феномен. Създаването на Pink Floyd The Wall обединява в себе си биографични елементи, критически анализ, филмова и музикална документалистика, дори на моменти напомня на мемоар.

Roger_Waters_Tour_01Скарф, който е дългогодишен политически карикатурист за лондонския вестник „Съндей Таймс“ и работи за списание „Ню Йоркър“ почти две десетилетия, сътрудничи на Pink Floyd, като създава анимации за сценичните им представления и изготвя художественото оформление за кориците на техни плочи и обложките на дисковете им. За „Стената“ Скарф, съвместно с Уотърс, разработва оригиналните визуални идеи както за албума, така и за сценичните представления. Първоначално изпълнява ролята на сърежисьор, а впоследствие тази на художник-постановчик и режисьор на анимираните сегменти във филма. По-късно отново си сътрудничи с Уотърс при разработката на новото сценично представление „The Wall”, което вече пожъна шеметен успех в Северна Америка и Европа.

Създаването на Pink Floyd The Wall е в голям формат, с пълноцветен печат и твърди корици, с гланцова обложка и уникално съдържание, което допълва историята на изключителните Pink Floyd по начин, който не само смайва и провокира, но и изпълва с вдъхновяваща носталгия. Книгата е истинско събитие и нейната поява е в синхрон с пристигането у нас на феноменалния фронтмен Уотърс, който на 30 август ще представи пред българската публика споменатия вече грандиозен live-спектакъл „The Wall” и така музиката, киното и литературата ще се обединят в едно цяло – за радост на всички музикални, филмови и книжни (по)читатели.

Вашият коментар