Ученици, студенти и млади професионалисти развихрят фантазията си на тема „Училища на бъдещето“

„Училища на бъдещето” е третият конкурс в тазгодишното издание на „Академия ГРАДЪТ“ и се реализира съвместно с Фондация „Америка за България“. Фокусът на конкурса е върху належащата нужда за подобряване на образователната среда в българските учебни заведения, която в голяма част от случаите не отговаря на съвременните нужди на подрастващите.

Tereza Jekova1„Училища на бъдещето“ предостави възможност на български ученици, студенти и млади професионалисти в сферата на архитектурата, интериорния дизайн и техническите науки да представят своите идейни проекти за модернизация на учебната среда в реални български училища̶предмет на програмата на Фондация „Америка за България“, носеща и името на конкурса.В него участват 27 проекта на студенти и завършили възпитаници на български и чуждестранни университети, както и ученици от СГСАГ „Христо Ботев“ – София и МГ „Д-р Петър Берон“ – Варна.

Конкурсните разработки представят иновативни идеи и проекти за различни видове пространства за учене: центрове по природни науки/ математика; центрове за езиково обучение; център по информационни технологии / интерактивно обучение; класни стаи и пространства за начален курс; мултифункционални пространства за прояви, дебати, събирания, извънкласни дейности – кабинети, зали, части от фоайета.

В състава на журито, което ще оценява проектите, влизат редица експерти: арх. Николай Трайков (Фондация „Америка за България“), арх. Ангел Захариев (А&AArchitects), арх. Пламен Братков („Аедес“), арх. Георги Кътов (I/OArchitects), арх. Пенка Станчева (PSArchitects), арх. Димчо Тилев („Тилев Архитекти“), Наталия Митева (Фондация „Америка за България“) и началникът на Регионалния инспекторат по образованието (София)̶Ваня Кастрева.

Инициативата „Академия ГРАДЪТ“ се провежда под патронажа на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Всички проекти-участници в „Училища на бъдещето”, както и тези от другите два конкурса в тазгодишното издание на „Академия ГРАДЪТ“ („Фасади, хармония, цветове“ и „Градът“), ще бъдат представени в целодневна изложба в SofiaEventCenter на 20 юли (сряда) от 10.00 до 19.00 ч. Победителите пък ще бъдат наградени на официална церемония от 18.00 ч.

Tereza Jekova2Предложенията за училищата на бъдещето на младите архитекти ще бъдат експонирани също и в Съюза на архитектите в България и „Музейко“ през септември тази година.

Освен парична стойност, наградите в конкурса включват и тримесечен стаж във Фондация „Америка за България“, а за някои от отличените проекти ще има възможност да бъдат доразвити и осъществени от съотвените училища в рамките на програмата на Фондацията до септември 2017 г.

Вашият коментар