KamenodeletsytИзлезе „Каменоделецът“ – романът, с който завършва своеобразната трилогия на Камила Лекберг, основана върху мистериите в „Ледената принцеса“ и постигнала триумфален успех, благодарение на изненадващите, смразяващи кръвта обрати в „Проповедникът“. И двата романа са издадени от „Колибри“.

В „Каменоделецът“ (превод: Неда Димова-Бренстрьом , цена: 17 лв.,  стр. 416) атмосферата е още по-мрачна и клаустрофобична, героите са потопени в собствените си кошмари, а разкритията се сипят безмилостно до ювелирния финал. Докато Ерика Фалк и инспектор Патрик Хедстрьом отбелязват раждането на своето дете, местен рибар намира удавено в морето момиченце. Предположението за нещастен случай отпада веднага, защото в дробовете на седемгодишната Сара откриват сладка сапунена вода.

Камила Лекберг е родена през 1974 г. във Фелбака, малко селище на северния бряг на Швеция. Завършва икономика, но бързо сменя попрището и превръща родното си място в архетип на ужаса – един необичаен, антиутопичен декор на неразгадаеми интриги. През 2008 г. й е присъдена Голямата национална награда за криминална литература, а през 2010 г. заема шеста позиция в класацията на френското списание „Ливр Ебдо“ и британското „Букселър“ – факт, който затвърждава славата й на един от най-обичаните  автори на художествена проза на територията на Стария континент. Нейните изкусни трилъри са преведени на всички европейски езици и достигат милионни тиражи.

1Любопитно

● Живее в предградие на Стокхолм със своя съпруг Мартин и трите им деца.

● Сюжетите й са неизменно обвързани с Фелбака – малкото рибарско селище, в което е родена. Намира се на 140 км. северно от  Гьотеборг, има идилична атмосфера, но е пропито с история. Името му е свързано с една голяма оголена скала, около която са разположени къщичките. Всяко лято Фелбака се посещава от хиляди туристи, а постоянните жители са не повече от хиляда.

● Продажбите на произведенията й надминават дори тези на Ларшон; шведският премиер Райнфелд преди време публично заяви литературния си вкус, като каза, че е прочел четири от нейните романи на един дъх.

● Медии като „Ню Йорк Таймс“, „Индепендънт“ и „Гардиън“ се надпреварват да хвалят северната принцеса на криминалния роман.

● Може би единствената друга жена писател, постигнала такова психологическо майсторство в изграждането на криминални профили, търсейки идентичността на убиеца, е Патриша Хайсмит.

 ● Теми като загубата, ревността, самотата, отчуждението и парите са централни за произведенията на Лекберг и определят движещия мотив зад действията на героите й.

Вашият коментар