cover1ИК Кръгозор представя „Мисли като жена, действай като жена“ – защото всяка жена може да бъде успешен бранд

Време е жените да започнат да изграждат собствен успешен бранд!

Както големите търговски марки винаги се градят на основата на автентичността и на вътрешната сила на бранда, така и ние трябва да мислим за себе си като за „продукт“ на конкурентен пазар и да се отличим от останалите. Личният брандинг е начинът, по който представяме своята уникална стойност, за да постигнем успех.

Според авторката на книгата „Мисли като жена, действай като жена” Катрин Капюта всяка жена може да се рекламира успешно, като използва своята автентичност, силните си страни и индивидуални умения, и така да изгради ярък, открояващ се, личен бранд.

3.Catherine KaputaКатрин Капюта придобива челен опит в брандинга чрез работата си в три от най-изискващите и иновативни среди: Медисън Авеню, Уолстрийт и бизнес колеж от челната петица в страната. Тя се учи на маркетинг стратегии от гурутата в жанра – Ал Рийс и Джак Траут, а после ръководи световноизвестната кампания „I ♥ NY“ в „Wells, Rich, Greene“.

Катрин открива, че едно от най-важните приложения на брандинга не е за компании или продукти, а за хора, които искат да определят и управляват своята кариерна идентичност и да постигнат успех. В своите лекции, посветени на брандинга, в тренингите и интервютата си с жени тя започва да изследва начина, по който успелите жени се възползват от своите женски нагласи и предимства. Според Капюта една от основните идеи на личния брандинг е, че колкото по-добре разбираме самите себе си, с всичките си слабости и силните си страни, толкова по-лесно ще ни бъде да развием предимствата си и да компенсираме недостатъците.

„Мисли като жена, действай като жена“ е книга за това какво се случва, когато жените вземат в ръце своите лични брандове, вместо да оставят кариерата и бизнес успеха си на случайността. За това какво се случва, когато жените започнат да мислят и действат по-креативно и стратегически за себе си и за възможностите си.

Женската нагласа на ума ни дава предимства, от които трябва да се възползваме в работата, за да вървим напред в кариерата:

  • Емпатия. Разполагаме с непогрешими антени, с които улавяме и разчитаме жестовете, тона на гласа, лицата и позите и реагираме със съпричастност.
  • Интуиция. Често знаем предварително отговора в дадена ситуация благодарение на подсъзнателен процес.
  • Вербални и комуникативни умения. Жените постигат по-добри резултати в писането, общуването и други словесни умения, които са ключови за работното място.
  • Умение да изграждаме дълбоки лични връзки. Жените са по-умели в свързването и обгрижването на околните. Те са истински специалисти в създаването на силни, подкрепящи връзки.
  • Лидерски стил и сътрудничество. Вместо да използват контролиращ лидерски стил, жените са склонни да търсят консенсус и да управляват с помощта и активното участие на подчинените си.
  • Въздействие чрез външността. Жените могат да изразят своята визуална идентичност чрез дрехи, прически, грим и аксесоари и да показват личен стил – основен елемент от персоналния брандинг.

Мъжете не оставят предимствата, които им е дал полът, пред прага на офиса. Жените също не трябва да го правят.

Независимо дали сте изпълнителен директор, предприемач, консултант, треньор, човек на изкуството или майка с онлайн магазин, трябва да си изградите идентичност, която е едновременно искрена и подходяща за пазара. Един отличаващ се личен бранд, който създава положителни реакции към вас като продукт.

Какво стои зад една от най-успешните рекламни туристически кампании „I NY”

Една от най-емблематичните туристически кампании е „Аз обичам Ню Йорк” (I ♥ NY), която цели да рекламира щата и едноименния град. През 70-те години на 20. век нивото на престъпност в Голямата ябълка е много високо, а туризмът е по-зле отвсякога. През 1975 г. президентът Форд отказва федерална помощ за подпомагането на Ню Йорк, за да го спаси от фалит, а през 1977 г. се случва една от най-големите аварии в електроразпределението в града, която довежда до масови грабежи, палежи и до над 4500 ареста. В резултат на негативните събития, градът се превръща в непривлекателна туристите дестинация. Нюйоркският щатски департамент за икономическо развитие наема рекламната агенция „Уелс Рич Грийн“, за да създадат успешна рекламна кампания за насърчаване на туризма и посещаемостта на Голямата ябълка.

Рекламната агенция съставят няколко опорни точки на кампанията. Измислят ѝ слоган – „Аз обичам Ню Йорк”, създават лесно запомняща се мелодия и телевизионна реклама, в която на фокус е Бродуей. Но има един проблем – липсва лого. Тогава се появява Милтън Глейзър, чието портфолио до момента включва портрет на Боб Дилън, дизайна на списание „Ню Йорк“ и дизайна на ресторанта на Световния търговски център. Глейзър е избран от щатския департамент за икономическо развитие и се среща с „Уелс Рич Грийн“, за да обсъдят опциите за лого за кампанията за реклама на Ню Йорк.

По време на срещата Глейзър изважда от джоба си смачкано късче хартия, на което, докато се возел в такси наскоро, бил нарисувал нещо. На гърба на плика, той бил надраскал логото, което днес всички разпознаваме. След като идеята допада на „Уелс Рич Грийн“, той се заема да я доразвие. Глейзър работи по проекта без абсолютно никакво заплащане, а само в името на възраждане на славата на града си.

Основна фигура в екипа, разработващ кампанията I ♥ NY, е Катрин Капюта. В книгата си „Мисли като жена, действай като жена” (ИК „Кръгозор”) тя дава съвети на жените как успешно да изградят себе си като успешен бранд, като споделя наученото от своя личен и професионален опит. Капюта разказва за част от предизвикателствата, с които се сблъсква, докато работи по кампанията „I ♥ NY”, както и за добрите примери, които вижда:

„Когато Филис Сърф Вагнер дойде в рекламната агенция, моментът беше труден, защото губернатор Хю Кери, който беше патрон на кампанията, приключи мандата си.

Филис беше изключителна в набирането на средства (също форма на изграждане на мрежи) за бившия кмет Ед Коч, който беше кандидат за губернатор. Но Коч не спечели, отстъпвайки на Марио Куомо. Притеснявах се, че можем да изгубим кампанията, защото промяната по високите етажи на управлението винаги е риск за рекламната агенция.

Филис включваше много от женските стратегии в създаването на своите мрежи. Тя играеше „сватовник“, свързвайки хората, които мислеше, че могат да имат взаимна полза от познанството си. Поддържаше контактите си, като изпращаше ръкописни бележки и често им се обаждаше по телефона просто за да провери как са. Понякога им правеше малки подаръци, незначителни като цена, но добре обмислени – като рецепта, статия или книга, която мислеше, че ще хареса на човека отсреща. Друг мощен инструмент, който Филис използваше, беше организирането на партита, на които канеше бизнес партньори, политици, писатели и хора от медийния свят. Бяха нещо специално!

В началото новият губернатор и екипът му не бяха част от мрежата на Филис и се притеснявахме за развитието на кампанията ни. Бавно и постепенно обаче тя си създаде връзки на всички нива с новата администрация на Ню Йорк. Дори запозна правителствените лидери с известни личности като Франк Синатра и Хенри Кисинджър, които бяха сред лицата на кампанията ни.”

С общи усилия екипът на „Уелс Рич Грийн“ разработват и създават една от най-успешните туристически рекламни кампании, а приходите от стоки (тениски, чаши и т.н.) с логото на Глейзър генерират милиони долари годишно.

*Източници: интернет и „Мисли като жена, действай като жена”

Мъжете са от LinkedIn, жените са от Facebook

Социални мрежи като LinkedIn и Facebook се превръщат в неизменна част от живота ни и подпомагат създаването и поддържането на контакти както никога досега. В книгата „Мисли като жена, действай като жена” (ИК „Кръгозор”) авторката Катрин Капюта обръща внимание на важността от създаването на широка и разнообразна мрежа от контакти като част от изграждането на успешен личен бранд и дава съвети на жените как да използват по-пълноценно социалните мрежи.

„Не пренебрегвайте възможността да пренесете в интернет своите умения по персонален брандинг и разказване на истории. Когато погледнем статистиката, предпочитанията за начина на комуникация в дигиталния свят са същите като в истинския свят. Една от важните цели на общуването за мъжа е да си подсигури статус и власт. Жените търсят консенсус и създаване на общност.

Да вземем социалните мрежи. Често жените са сочени за по-активни онлайн. Истина е, че в световен мащаб жените прекарват повече часове всяка седмица в социалните мрежи. Но е вярно също, че сме по-склонни да използваме социалните мрежи, за да поддържаме връзка със своите семейства и приятели, в сайтове като Facebook или Pinterest.

Жените наистина са част от дигиталния свят, но не използваме толкова често социалните мрежи като инструмент за персонален брандинг, както правят мъжете. Обикновено жените са много силно свързани с малка група онлайн, за разлика от мъжете, които са по-активни в сайтове като LinkedIn, които помагат за разширяване на професионалната и бизнес мрежа. Вместо да използват социалните мрежи за връзка с приятели и роднини, мъжете демонстрират статус и споделят постиженията си. Те са и по-активни в налагането на мнението си в блогосферата – тенденция, доказана с множество изследвания на социалните мрежи и половете.

Ако вземем за пример Twitter, еднакво популярен сайт както сред мъжете, така и сред жените, много по-вероятно е мъжете да публикуват свои собствени туитове, докато жените са по-склонни да използват Twitter като среда за разговори или да следват хора, на които се възхищават. Това е пропусната възможност.

Разкажете добре своята история онлайн

Един от най-добрите начини да инвестирате в бранда си е да отделите време и да си създадете силен профил в LinkedIn. Най-добрите профили разказват историята на една кариера, свързваща всички парченца от вашето пътуване в едно необикновено и привлекателно цяло.

Трябва да осъзнаете, че слабото онлайн представяне е като слаба репутация. Хората ще мислят, че не сте толкова добри като онези, които имат силно присъствие в интернет. Така или иначе всички ще ви потърсят в Google, важно е да вземете в ръце своя онлайн бранд и да разкажете историята на своята кариера.

От гледна точка на брандирането в бизнеса LinkedIn трябва да е първата спирка във вашето пътуване из социалните мрежи, защото е бизнес сайт номер едно, активно използван от професионалисти в областта на човешките ресурси, ловци на глави и бизнесмени. В LinkedIn все още има повече мъже, отколкото жени, като мъжете са и по-активни при свързването с колеги.

* * *

Мислете за LinkedIn като за пресечната точка между вашата биография, CV, мотивационни писма, препоръки и бизнес възможности, които хората ще гледат постоянно.

* * *

Профилите с грабващо послание се помнят. Добавете ключовите проекти, успехи, способности и обрати в кариерата си. Изхвърлете от списъка онези неща, които ще накарат хората да се колебаят за вашия бранд, освен ако не можете да ги направите част от своята история (например пропуснат полет, който е довел до нова бизнес възможност). Избягвайте професионалния жаргон, за да направите себе си и стойността си разбираеми за по-широка аудитория.

Трите най-важни елемента във всеки LinkedIn профил са заглавието, описанието на кариерата и снимката. Именно те са нещата, които хората разглеждат първи, точно като челото на вестник.

Заглавието в LinkedIn е като девиз на реклама. Отделете време и измислете заглавие, което съобщава кои сте като професионалисти, по кратък, но привлекателен начин. Заглавието в LinkedIn има приблизително същата дължина като един туит, така че ще ви трябва малко ловкост, за да кажете много неща с малко думи.

За описанието на кариерата в LinkedIn напишете кратка професионална биография, разкриваща идентичността на вашия бранд и онази отличителна добавена стойност, която вие можете да донесете. Избройте големите си постижения, награди и важни признания, които сте получавали. Опитайте се да използвате всички ключови думи и фрази, които могат да бъдат използвани от хора, търсещи някой като вас. Редовно обновявайте профила си, за да включите нови умения, постижения и още по-актуални ключови думи. Профилът в LinkedIn включва още и секции, в които можете да опишете подробно вашите досегашни длъжности, награди, публикации и връзки към сайта или блога ви. Има и допълнителни услуги, за които се заплаща, за да може профилът ви да излиза при търсене.”

За да се възползвате от силата на LinkedIn, трябва да усвоите до съвършенство умението да се представяте пред непознати, да искате свързване или да питате за помощ. В противен случай разполагате просто със списък имена, подобно на телефонен указател.

Какво още споделя Катрин Капюта, може да прочетете в книгата „Мисли като жена, действай като жена”.

 

 

 

 

Вашият коментар