Apostrof_Kvarteronkata_cover-firstВ сезона на летните отпуски издателство „Апостроф“ публикува един от най-популярните романи на известния писател Майн Рид – „Квартеронката“. Томас Майн Рид е един от най-четените автори на приключенски романи в Европа и Северна Америка. Книгата е написана през 1856 г. и издадена за пръв път през 1972 г. като през годините се радва на нестихващ читателски интерес. „Квартеронката“ е неостаряващ роман за страданието, саможертвата и любовта, който звучи актуално и днес, въпреки епохата, която отразява.

Действието в книгата се развива през 19. век в робовладелския Юг на САЩ, който по това време е жесток и безкомпромисен към чернокожите. Съдбата предопределя срещата на млад британец с красивата и богата наследница Йожени Безансон на пътнически кораб по водите на Мисисипи. Параходът претърпява катастрофа и животът на всички пътници е застрашен. Скоро младият мъж се събужда в непозната стая; над него е надвесен непознат чернокож, а тайнствена млада квартеронка се грижи раните му да заздравеят по-бързо.

Открил своята голяма и истинска любов в очите на красивата Аврора, прислужница на Йожени, младият мъж е решен да мине през всичко, за да остане до него любимата му с робска участ. Цената на чувствата им е много висока – двамата влюбени се изправят пред закона, възпротивяват се на общоприетите норми и рискуват живота си в името на общата си съдба. Дали обаче любовта им ще устои на изпитанията, пред които е поставена. Любов, страст, ревност, интриги, измами и жестокост оплитат тази вечна история на красивата квартеронка Аврора и на нейния беден, но всеотдаен любим.

Вълнуваща, красива и едновременно драматична история, „Квартеронката“ повдига важни въпроси за равноправието между хората. Романът доказва, че любовта, мирогледът и отношението на човек към ближния му не се подчиняват на фактори като цвят, възраст и закони, а са продиктувани от сърцето.

Вашият коментар