Jivkov_Prevrat_FinalКК Труд представя „ДВОРЦОВИЯТ ПРЕВРАТ СРЕЩУ ТОДОР ЖИВКОВ. Кой създаде операцията за свалянето на Живков; Истината за ролята на Кремъл и САЩ“ – личното изследване на преврата срещу Тодор Живков от проф. Недю Недев – негов близък приятел и утвърден автор на политически текстове

Кой свали Тодор Живков? Версията на проф. Недю Недев

Денят е неделя, 30 април 1989 година. Мястото – село Мала Църква, Самоковско, вилата на Андрей Луканов. Той и Петър Младенов са със семействата си и по традиция отиват за гъби. Закътани в дебрите на Рила, обсъждат положението и решават, че е дошло време за действия – време да отстранят Тодор Живков. Какво се случва след тази дата и какви са гледните точки на участниците в т. нар. „дворцов преврат” срещу Живков? Отговор на тези и много други въпроси дава проф. Недю Недев в своето изследване, базирано на извори и автентични документи, съчетани със спомени и печатни публикации, а така също и със срещите и разговорите му с участниците в събитието, играли ръководна роля.

Централната тема на книгата-изследване е операцията, планирана и организирана от опонентните на Тодор Живков сили и довела до смяната на ръководителя на управляващата партия и държавен глава. Авторът, който многократно се среща в Първия, не пренебрегва и неговото становище, че става въпрос за оставка, а не за преврат. Стесненият обект на изследването не монополизира силите и събитията, не омаловажава обществените движения и групировки, както и международните фактори, подготвили и наложили промяната в България. Гледните точки на Кремъл и САЩ, на различни политически фигури, както и на самия автор заемат централно място в книгата.

Авторът се среща няколко пъти в неформални срещи с Тодор Живков: „Аз не отивах при Живков като следовател или прокурор – аз бях и съм (нескромно казано) хронист и летописец. Търсех историческата истина и гледах да узная какъв е бил човекът, който 30 г. ръководи държавата – не отивах при него като съдия и обвинител… За мен Живков бе домакин и аз му дължах благодарност и почтителност.”

Какво се случва на съвещанието в Букурещ от 7 и 8 юли 1989 г., на което седемте членки на Варшавския договор вземат съдбоносни решения? Каква е намесата на Горбачов за бъдещето на България? Петър Младенов и Андрей Луканов – организатори ли са големия „дворцов преврат”? И какви са последствията за българската и международната политика?

Вашият коментар