Нека отново да направим правилния избор.  Обещавайки на детето си, че ще го заведете да види най-новите приключения на Макуин, дали е редно да похарчите допълнително пари и да го заведете на триизмерна прожекция или да му спестите мрачните очила и да го заведете в обикновен кино салон (лишавайки и портфейла си от допълнително изтъняване)? И нека наистина бъде ясно, че тук не става въпрос за качествата на „Колите 2“ като филм, а за това, как той се представя на техническо ниво по отношение качествата му като триизмерен филм. И в крайна сметка, за да бъде по лесно за всички, сме разделили рубриката на няколко отделни степени за оценка, за да може вие да прецените дали да похарчите вашите пари за 3D билет или да спестите, гледайки го в обикновен кино салон!  Нека да започнем!

Вписва ли се в идеята за 3D филм?

3D- то е сътворено за летни блокбастъри. То работи най-добре, когато филмът въплъщава в себе си много компютърни ефекти. „Колите 2“,  разбира се изцяло компютърно анимиран, е един чудесен избор за триизмерен проект.Отгоре на това, по-голямата част компютърно генерираните образи във филма са коли, с равни повърхности и заострени ъгли, които са идеална основа за пълно отприщване на 3D способностите на аниматорите по най-добрия възможен начин. Ако ще правите 3D филм „Колите 2“  е по-добър кандидат от повечето филми тази година.

 

ВПИСВА ЛИ СЕ: 5/5 точки


Плануване и усилия

Тук говорим за това дали филмът е заснет в 3D или конвертиран в последствие, но говорейки за компютърна анимация, това не е от най-голямо значение. Тук в същност филмът е плануван като триизмерен от самото начало. Режисьорът Джон Ласетър потвърди, че всичко е правено с мисълта за 3D. За PIXAR това означава много повече от това да хвърляш неща към камерата. Ласетър многократно е обяснявал, че нещата във филма наистина показват всичко такова, каквото е  и е много рисковано да направиш нещо прекалено засукано или внушително или секси или просто готино… Но все пак всичко е премислено, защото светлината добавя огромно количество дълбочина към 3D- то! Мокри улици, лъскави коли, сгради… всичко води до ефекта УАО!

ПЛАНУВАНЕ И УСИЛИЯ: 5/5 точки


 

Дълбочина на образите

Правилно направеното 3D може да бъде използвано да предаде дълбочина на илюзията от екрана, сътворявайки усещането, че вместо да гледаш картинки, прожектирани върху плоска повърхност, ставаш свидетел на друг свят, който е пред теб. Само трябва да надникнеш през екрана…. „Колите 2“ се справя в това отношение БРИЛЯНТНО! И по мое мнение по-добре от всеки друг филм, който най-вероятно ще видите на 3D тази година. Част от причината се крие в казаното от Ласетър, за повърхностите и използването на светлината…. Всичко изглежда истинско и живо, като нещо което съществува дълбоко в екрана. PIXAR наистина надминават себе си правейки филма да те кара да повярваш на 3D то му. Нито дори за миг не усещаш двуизмерност. Всяка сцена има дълбочина и обем. Граничи със перфекционизма…

 

ДЪЛБОЧИНА НА ОБРАЗИТЕ: 5/5 точки

Ефект „Отвъд екрана“

Правилно конструираното 3D може да те накара да почувстваш, че неща от филма преминават границите на екрана и се „носят“ из кино салона… Погрешно сътвореното 3D може да те накара да приемеш този ефект, като евтин трик за стряскане. Правилното 3D може да използва този ефект за да помогне в разказването на историята, да предизвика възхита у зрителя, да увлече публиката още по на дълбоко във филма. PIXAR не вярват в това и многократно са характеризирали този „Отвъд екрана“ ефект, като евтин трик. Така, че те дори не се и опитват. По време на финалните надписи има няколко знамена, които сякаш стърчат от екрана и се веят пред лицата на публиката. Но истината е, че PIXAR едва използват 1/2 от възможностите на 3D-то в този филм. Те са запленени само то възможността да представят дълбочината на образите и не ги интересува нищо друго в 3D отношение!

ЕФЕКТ ОТВЪД ЕКРАНА: 1/5 точки

 


Яркост на образите

Когато поставите пред лицето си чифт 3D очила, поставяте филтър между вас самите и екрана. Поради тази причина, качеството на прожектора във вашето кино може да изиграе изключителна роля по отношение на това, как ще изглежда филма. Но най-добрите 3D филми залагат на светли, ясно различими образи. „Колите 2“ прави това по добре от всички останали. Дори нощните сцени изглеждат брилянтно осветени от неоновия знак на Токио или залязващото/изгряващото слънце на хоризонта… И тъй като това е филм за коли, голяма част от героите са в искрящи цветове. Макуин светкавицата е ярко червен, Фин Макмисъл е доста лъскаво, резонантно сребърен… PIXAR дори отиват една стъпка по-нататък, играейки си с различни материи, като отражение на водата, блещукане по пътя, за да са сигурни че няма нито един мрачен момент във филма, който да ви лиши от секунда истинско приключение на екрана.

ЯРКОСТ НА ОБРАЗИТЕ: 5/5 точкиЗдраве

Някои хора изобщо не могат да гледат 3D. На други им прилошава въпреки всичко. Тези точки се отнасят към онези фенове,  които се „поболяват“ от 3D само по някога…  Най-често тази реакция се появява от филм, който не е чак толкова ярък или от лош конвертиран в 3D филм или от лош прожектор в кино салона… Това е сякаш да получиш морска болест, когато…. получиш!  Това едва ли ще бъде проблем при гледането на „Колите 2“, защото филмът е изключително светъл и внимателно нюансиран, така че и от най-лошият кино салон ще излезете толкова здрави, колкото сте влезли. Оставете притесненията си у дома!

ЗДРАВЕ: 5/5 точки

 

Преброяване на точките
Вписва ли се?
5
Плануване и усилия
5
Дълбочина на образите
5
Ефект „Отвъд екрана“
1
Яркост на образите
5
Здраве 5

ОБЩО ТОЧКИ:
26 (от 30 възможни)

Извод:

Това е третият опит на РIXAR да реализират триизмерен филм и до момента е най-добрият им. Те се справят почти със всичко, като не им достига единствено ефектът „Отвъд екрана“, върху който ако вложат повече усилия, ще допринесат за още емоции към преживяването, което са създали. Е, не са се напрегнали, така че всичко, което мога да ви кажа е, че това което са сътворили с „Колите 2“ е наистина страхотно.

Ще гледате ли "Колите 2" на 3D?

Да
Не

Купете си билет за 3D кино и определено няма да съжалявате!

  • nedi_38

    mnogo qko

  • Васил Стоянов

    Аз го гледах, беше супер!