Enthusiast_Kompanionkata-na-kralya_cover-firstПрез ноември издателство „Ентусиаст“ започва нова впечатляваща поредица от исторически романи, написани от известната писателка Ан О`Брайън. Автори като Филипа Грегъри и Кристъфър Гортнър вече имат равностойна конкуренция в лицето на О`Брайън, чийто стил по нищо не отстъпва на големите имена в жанра. Книгата „Компаньонката на краля“ е неоспоримо доказателство за това. Писателката насочва вниманието си към не толкова известни в наше време жени, стояли редом до владетелите от Средновековието. Тя се интересува от ролята на тези жени и властта, която тайно и явно са оказвали върху монарсите и тяхната вътрешна и външна политика. О`Брайън разглежда легендарния период на Стогодишната война и причините, породили по-късните „Войни на розите“, познат у нас от романите на Морис Дрюон.

Историческият роман „Компаньонката на краля“ е посветен на Алис Перърс, любовница и компаньонка на прославения английски крал Едуард ІІІ в последните му години, годините на неговия упадък. Писателката прави смела крачка, като представя пълнокръвен образ на една изключително негативно възприемана фигура от английската история, превръща я в главна героиня и все пак успява да избяга от капана да „преобърне“ представата на читателя за нея и да я причисли категорично към добрите, но неразбрани герои.

Младата Алис Перърс е момиче без потекло, без средства, без нищо и все пак отказва да приеме малкото, което ѝ предлага манастирът, в който живее. Защото Алис всъщност притежава нещо: огромна амбиция и абсолютна убеденост, че я очаква нещо повече от живот на монахиня. И наистина, нейният шанс идва с посещението на кралица Филипа. Макар и обожавана от съпруга си, крал Едуард, остаряващата Филипа д`Ено вече е болна и не може да му бъде пълноценна жена. Алис с готовност приема предложението на кралицата да я замести в леглото на краля и да се ползва с благосклонността и на двамата. Разбира се, това означава да си навлече враждебността на всички останали в двора. Постепенно компаньонката на краля, майката на незаконородените му деца, се превръща в най-влиятелната и най-мразена жена в Англия, но това не означава нищо. Поне докато Едуард е жив. Защото с неговата смърт настъпва и падението ѝ.

Anne-O'Brien_picКнигата е наситена с политика и разтърсващи емоции. Авторката избира необикновена героиня, както и необичаен, но много интригуващ отрязък от време за действието в романа си. Едуард ІІІ е един от най-обичаните английски крале и разбира се, за него е писано много както в историческите, така и в художествените текстове. Но романите, в които фигурира той, са свързани предимно или с бурните събития от ранната му младост, или с периода на най-голямата му слава, със Стогодишната война, с военните успехи на англичаните и на прочутия син на Едуард – Едуард Черния принц. Преди Ан О`Брайън да напише романа си, почти няма художествени текстове, посветени на не по-малко интересните години от последните години на Едуард ІІІ, когато започва упадъкът му, когато кралица Филипа се разболява тежко и блестящият английски двор се превръща в арена на вътрешни борби.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here