Jameson Cult Film Club, София

14628208_10208168420111779_1149222386_n08.10.2016г. Събота вечер. Третото издание на събитието е посветено на култовата класика на Куентин Тарантино- КРИМИНАЛЕ. За незапознатите със идеята… Jameson Cult Film Club преговарят и получават правата, за да могат да РАЗИГРАЯТ на живо, в реално време сцени от филма, участващ във формата. При първото издание на събитието това бе „Оркестър без име“. Миналата година, това бе „ГЕПИ“ на Гай Ричи. Тази година е по-различна и по-скандална.

Изключителната сценография те потапя в идеята за нещо специално още преди да влезеш в клуба. Два ГИГАНТСКИ режисьорски стола, с марката Jameson се извисяват на входа. Червен килим. Много HOST’S по вратите и коридорите и един бандит с пистолет, причакващ влизащите зад ъгъла. Специално проектиран фото кът с логата на Jameson и Pulp Fiction и един клуб, променен до неузнаваемост. Сценография на няколко ключови момента от филма, е разположена на различни места. Огромен кино екран се простира насред клуба и импровизирана поредица от столове, имитиращи зала за прожекция, се вият пред екрана. Подобаващата ъндърграунд обстановка се вписва ИДЕАЛНО в идеята на филма. Мернах Мерилин Монро да се разхожда с една статуетка, мернах мъжът с кожената маска от „Криминале“, джуджето в червения костюм и много, много други, да щъкат наоколо.

14607994_10208168422991851_568006142_nНастанихме се… прожекцията бе предшествана от кратка интродукция за идеята, за пътят до ТАЗИ вечер и това, КАКВО ни предстои. Прожекцията започна. На няколко места, реални актьори гримирани и облечени 1:1 като случващото се на екрана в ТОЗИ момент биваха осветявани от прожектор. Започваше паралелно изпълнение на сцената на екрана в реално време. С един голям минус. Актьорите НЕ говорят. Те отварят устата си заедно със случващото се на екрана и уж произнасят думите (на английски), но продължаваме да слушаме звука от филма.

Странно или не, тези сцени, които бяха БЕЗУПРЕЧНО изпълнени, но не бяха много…. не носят АБСОЛЮТНО нищо към прожекцията. Те разсейват, зле конструирани са и са НЕУДОБНИ за зрителя. Гледайки филма, внезапно в другия край на залата светва прожектор и между тълпата там, започва да се случва нещо, а ти се озърташ и търсиш пролука да видиш какво, като междувременно ИЗПУСКАШ случващото се на екрана.

Идеята не е лоша, но тя не носи НИЩО на култовия филм, който всички знаем. Живите сцени, по-скоро пречат и разсейват.

14599803_10210671935136594_2105496418_oИ все пак адмирации на създателите и организаторите на събитието. Тези филми вече НЕ СЕ прожектират и могат да бъдат гледано САМО в торентите. Едно такова събитие и толкова хора, събрани на едно място, ни напомнят КОЛКО специални са те и КОЛКО много са променили всъщност.

Очаквам с интерес следващото издания и новия филм.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here