В разгара на лятото столицата се разцепи от събития, случки, културни мероприятия, фестивали и всякакви възможни. Топ притегателната сила на всички тях е разбира се ВХОД СВОБОДЕН! Вчера стартира поредното събитие, което се популяризира, чрез набиращите изключителна популярност Фейсбук Събития. Лятна куиър кинотека във Фабрика Автономия.

Мини поредицата „When we rise“ е дело на американския гигант ABC. Сериалът си е поставил за амбициозна цел да разкаже историята на ЛГБТИ движението в САЩ от края на 60-те до наши дни. Базиран на истински истории, филмът дава интересен поглед „отвътре“ на политическия и социален възход (и тук-там падение) на т.нар. движение за освобождение.

Втората серия се развива през 70-те и 80-те години с централно място на избирането и убийството на Харви Милк като градски съветник в Сан Франциско и появата на СПИН епидемията.

Епизодите са със субтитри на български и траят около 1 час и 20 минути.

Вчера (09.08) се излъчи първия епизод. Следващата сряда (16.08) отново от 19:00 часа ще се излъчи епизод 2.

След прожекцията се провежда кратка дискусия на видяното, преживяното и наболели, тематични проблеми. Много от видяното и чутото от присъстващите е плашещо и притеснително относно ограничеността и витаенето в облаците на много от хората, включително думите на едно от момичетата (АКТИВИСТ!)  „Ама ние не искаме ВСЕКИ да идва, искаме да си идват само хора от общността“.

Истината е, че ABC са създали страхотен филм. Третиращ изключително болезнени, пиперливи и тежки проблеми, които са представени по страхотен начин. Представете си, че по злощастно стечение на обстоятелствата ВИЕ станете причина за смъртта на половинката си! Представете си син, споделящ с баща си КАКЪВ Е, а реакцията на бащата е- това е лечимо. То е заболяване. Ще ти помогна да се освободиш от него. Представете си насилие от полицията върху посетителите на бар- причината е вътрешния свят и усещания на гостите. Представете си монахиня, хващаща на „калъп“ две момчета! Представете си жена, отричаща своята сексуалност, която се хвърля в обятията на друга жена и след това продължава да отрича каква е всъщност. Това са само частичка от болезнените теми, които ABC и тяхната продукция третират.

Всичко това е облечено в една брилянтна сценография и „разходено“ в половината свят- от Виетнам, през Африка, до Сан Франциско и много други. Представете си филм, в който каста НЕ Е о най-красивите актьори на света. Представете си екип, който прилична на обикновените хора, на тези, които НЕ блестят от екрана. А сега си представете всичко това облечено в брилянтна визия и ръководено от оператор, който е способен да ТИЧА с камерата си между протестиращи и да създава усещане за задъханост и напрежение САМО от леко треперещата му ръка и ускорен ритъм, поради самият акт на реално, физическо тичане с камера в ръка.

„When we rise“ е един силен проект, изключително зле рекламиран. Нямам идея кой е ръководил PR-ът на този проект но преди това събитие за тези прожекции да попадне пред мен, аз НЕ ЗНАЕХ че през 2017г. това нещо се е случило и то по телевизия, която е дала на света „Изгубени“ „Отмъщението“ и тоталния хит „Как да ти се размине за убийство“.

ЛИНК КЪМ СЪБИТИЕТО

ПРОДЪЛЖЕТЕ КЪМ ОБЗОР НА ВТОРАТА ЧАСТ (епизоди 3 и 4)

За локацията:

Фабрика Автономия е свободно, общодостъпно, безплатно, некомерсиално и независимо социално пространство. Целта на всички участващи е създаването на среда, благоприятстваща развитието на едно по-свободно общество, и подобряване качеството на живот както на индивидуално, така и на колективно ниво.

Фабриката е изява на идеята, че ние, обикновените хора, можем реално да се самоуправляваме, а не да бъдем мамени от политиците и грабени от олигархичния елит. Чрез социален диалог и действие експериментираме колективно с различни предложения за коренна и автентична промяна на системата.

Фабрика Автономия е част от дългата традиция на социални центрове и други самоорганизирани пространства и инициативи, както по света, така и в България.

В основата на Фабриката стоят онези общочовешки хуманистични ценности, които са били и са двигател на прогреса и развитието на обществото.

1. Справедливост
2. Солидарност
3. Самоуправление

ЛИНК КЪМ ПРОФИЛА НА „ФАБРИКА АВТОНОМИЯ“

Вашият коментар