Висш пилотаж в кухнята – с втората книжка от Кулинарните енциклопедии на „Труд” – най-добрите и лесни „ДЕСЕРТИ”

Казват, че в кулинарията десертите са висшият пилотаж. Само най-изтънчените и фини кулинари могат да задоволят капризното небце на любителя на десерти. И наистина – независимо дали правите домашния кейк, сутрешната палачинка, или торта за специален случай, приготвянето на десерт идва от сърцето. А за да ви помогнем, с вестник „Всичко за семейството” събрахме най-добрите рецепти за десерти.

Всяка домакиня знае, че ако не следва рецепта, ако сгреши разбиването на яйцата и захарта, да речем, или количеството бакпулвер, резултатът може да е подметка вместо въздушен, топящ се в устата кейк. Но пък си има хитрини, които се предават от поколение на поколение. Ето и някои от тях: Първото правило, на което майката учи дъщеря си, е, че ако иска да й стават сладкишите, продуктите трябва да са със стайна температура. Изключение прави само сметаната – ако ще я разбивате, по-добре да е студена. Трик за по-вкусен десерт е например, след като сложите яйцата, да бъркате само в една посока. За да не покафенеят настърганите или нарязани ябълки, е добре да ги напръскате с лимонов сок. Класически съвет е да пробвате с клечка тестото – щом нищо не полепва по нея, значи сладкишът е опечен.

Естествено, най-важното е тестото. За него пък първото правило е, че ще стане по-пухкаво, ако не сипвате брашното, а го сеете през сито в купата.

Ако пък вече сте на етап печене, имайте предвид, че няма универсално правило за изпичане на сладките теста освен препоръката всички да се слагат в предварително загрята фурна. Обикновено големите сладкиши се пекат на 180-220 градуса, бавно и по-продължително. Не трябва да се прекалява с отварянето на фурната, за да не спадне тестото. Но печенето зависи и от вида на тестото – ако печете целувки например, температурата трябва да е 110 градуса. Но ако в целувките има и смлени орехи, печете на 180 градуса.

Тези и още много други съвети, както и рецепти за над 200 кулинарни сладкиши, торти, клафути, йогурти, кейкове, къпкейкове, браунита и много много други, ще откриете във втората кулинарна енциклопедия „Десерти”!

Вашият коментар