С логото на Издателство ЕРА излиза романът „Кучетата“ на Ула Нилсон, част от поредицата на ЕРА „Модерна европейска проза“.

Духът на Северна Швеция прозира през всеки ред!

В традицията на шведските класически автори на 19-ти и 20-ти век, „Кучетата“ е истинско литературно бижу акцентиращо върху екзистенциалната необходимост на всеки да намери мястото си в света.

В лутане да открият себе си и да разгадаят загадката на живота, петима младежи се губят в безмислието на ежедневието си с помощта на алкохола и безкрайния купон. Родителите на Филип и Кале са обикновени хора от средната класа. Бащата, както повечето си съселяни, пие от сутрин до мрак и се държи деспотично със семейството си. А синовете му го презират. Семейството на сестрите Ида и Санна пък е заможно. Макар и да имат всички материални удобства, душите им също страдат. Баща им често изпада в депресивни състояния. Ида следи всяка негова крачка в гората по време на разходките му до реката всеки уикенд. А Никлас няма семейство изобщо.

В североизточния край на Швеция, където горите са дълбоки и тъмни, и където сводест мост представлява прехода от традиция към модерност, героите на Нилсон живеят всеки ден с желанието да избягат, но и с дълбоко вкорененото убеждение, че не могат.

Този мост символизира едновременно сриването на селските райони, които са изправени пред растяща безработица и обезлюдяване, и рай за младите духове, които няма къде другаде да отидат. Тийнейджърите споделят интензивен копнеж за нещо друго, което ги води неотклонно към  бутилката, за да запълнят пропастта в основите на моста. Ежедневието им, изпълнено с купони и деструктивни сексуални срещи, е тяхната абдикация от предизвикателствата на живота. Въпреки опустошението, има и надежда в този селски район, символизирана от чайка, която упорито се връща всяка година, за да изгради гнездото си.

Тъгата, болката и безсилието са изобразени чрез отличителния за стила на Нилсон минимализъм. Настоящето умело се преплита с миналото с помощта на ярката метафоричност на изказа на автора. Акцентът е върху екзистенциалните проблеми на един малък, откъснат свят със собствен ритъм и собствен чар. Писателското майсторство на Ула Нилсон е сравнимо с това на класическите шведски писатели. „Кучетата“е отличен с награда „Норланд“.

Ула Нилсон е роден през 1972 г. в Швеция. Дебютът си като писател прави през 2005 г. Пет години по-късно в Швеция е публикуван романът му „Кучетата“. Следват още два романа, които са изключително успешни и възсторжено приети от публиката.  Темите, които засяга Нилсон в творчеството си са свързани със спецификата на живота в малките общности. Самият той е прекарал ученическите си години в малкото северно селце Хамердал, в което се развива действието в част от романите му. Критиката в Швеция сравнява Ула Нилсон с класическите представители на шведската литература. Той е носител на няколко литературни награди и е сред най-обещаващите авторите на шведската литературна сцена.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here