Kadeto-nikoi-niama-da-te-nameriИзлиза нова книга от авторката на „Кучешки дни“ и  „Хартиени мъртъвци“ – Алисия Хименес Бартлет! Книгата се издава с подкрепата на програма „Култура“ на Европейския съюз.

Действието в „Където никой няма да те намери“ (превод: Захари Омайников, цена:16 лв., 512 стр.) се развива в един от най-тягостните периоди на испанската история, времето след гражданската война, в условията на сурови репресии на франкисткия режим. Авторката изследва калейдоскопичните възможности на родено с малформации човешко същество с отлично овладян съспенс, който е нейна запазена марка. Драмата на Пастирката, последния „шумкар“ в планините на Арагон, индивид с двойствен пол,  неизменно оцеляващ сред ужаса на преследването и самотата, се основава на действителен случай, сдобил се с митичен ореол.

Испанската лейди на криминалето Алисия Хименес Бартлет живее в Барселона. Широка популярност й носи образът на инспектор Петра Деликадо, централен герой на серия романи и телевизионен филм, създаден въз основа на тях. Майсторски извезаните произведения на Хименес Бартлет доставят несравнимо удоволствие както на почитателите на криминална литература, така и на ценителите на талантлива художествена проза от всички жанрове.  През 2011 г. „Където никой няма да те намери“ е удостоен с „Надал“ – най-престижната испанска литературна награда.

Вашият коментар