THE LEGEND OF TARZAN_Poster_BG

Гледали сме безброй много пъти, базираната по романите на Едгар Бъроуз история на Тарзан, а на мен лично ми е писнало до болта от нея. Опитите за, по-нова и по-оригинална адаптация варират от тази за произхода на Тарзан, през Тарзан в света на аристократите, до хитовата анимацията на Дисни, която бе хит за малки, но и за големи, в началото на новото хилядолетие. На 8 юли тази година излиза и най-новият опит, създатели на който твърдят, че ще бъде най-достоверно разказната история на Тарзан досега. Представям Ви, Легендата за Тарзан – летният 3D блокбъстър, режисиран от Дейвид Йейтс, режисьор също така на последните 4 филма за Хари Потър.

За мен, както и за всеки от екипа на Cineboom.eu е много важно, всеки филм да бъде гледан по възможно най-добрият начин, за това в следващите редове ще прочетете струва ли си да платите билет на 3D/IMAX 3D/4DX/Luxe/D-Box за Легендата за Тарзан, като по-долу, както винаги ще намерите и подробна разбивка на моето впечатление, за това дали наистина си струва този филм да бъде гледан в различен, от обикновеният 2D формат. *Филмът няма да бъде пуснат в 2D формат в никое българско кино, но винаги може да изчакате да излезе на дигитален носител.

tarzan_ver6Вписва ли се? – 4 от 5 точки

Какъв вид филми се гледат задължително на 3D? Анимациите, със сигурност са един от жанровете филми, който изглеждат най-добре през стереоскопичните очила, тъй като аниматорите създават на ръка света, в който се развива действието и 3D ефекта се получава от само себе си. При игралните филми обаче, 3D се възползва най-вече от по-големите заглавия, а Легендата за Тарзан, със своят бюджет от 180 млн. долара би трябвало да е едно от тях. На хартия, Дейвид Йейтс и останалата част от екипа са видели смисъл, от използване на тази технология, но на практика няма да остането толкова очаровани.

tarzan_ver5Плануване и усилия – 4 от 5 точки

Първите идеи, за нов филм по историята на Тарзан, се зараждат още през 2003 г., доста преди 3D филмите да станат толкова често срещани. Когато Warner Bros. Pictures обявяват през 2014 г., че Легендата за Тарзан ще излезе по кината през юли 2016 г., те уточняват, че плановете им са филма да бъде конвертиран в 3D формат по време на пост продукцията, но смятам, че филмът би изглеждал еднакво добре и на 2D. Икономически изгодният подход е отново виден.

tarzan_ver2Ефект „Отвъд екрана“ – 1 от 5 точки

Макар и да се надявах, че в този филм за Тарзан (Александър Скарсгард) ще има поне една сцена, в която главният герой, ще се „блъсне“ в мен, люлеейки се на лияна, надал своя зов, то режисьорът не беше предвидил нещо такава. Имаме обаче други „отвъд екрана“ моменти, например синя пеперуда пърхаща на риза на Джейн (Марго Роби), а също и един щраус, който за секунда ни гледа застрашително, сякаш ще ни клъвне. Като цяло това са най-запомнящите се 3D ефекти „отвъд екрана“, който може би ще ви накарат да затворите очи за секунда, но останалата част на филма не излиза извън рамките на екрана.

tarzanДълбочина на образите – 2 от 5 точки

Докато Легендата за Тарзан препуска през най-различни сцени, включващи добрите, и лошите герои, мащабни  пейзажи, големи, мятащи с ръце горили, всъщност много малко от тези сцени се възползват от 3D ефекта на дълбочина на образите. Дори и в сцени, където пейзажите на открито в джунглата се разстилат пред очите, не се усеща тази дълбочина, която сме усещали в други филми.

Яркост на екрана – 1 от 5 точки

Докато гледах филма на 3D, това бе и най-дразнещото нещо в него! От Аватар (2009) насам, един от най-големите дразнители, при 3D филмите, особено ако ги гледате в провинцията, в по-малък кино салон, е проблемът с яркостта или по-скоро липсата на такава. Такива филми трябва да се справи с мисълта, че публиката ще ги гледа с очила, които все пак са тъмни! Но дори и за този тазгодишен филм, създателите на ефектите не са помислили за това. Самият проблем идва от това, че повечето сцени в Легендата за Тарзан са в черно-бялата цветова палитра, което в джунглата е все едно да гледаш горили на черен фон в полутъмната и сякаш кална на екрана джунгла.

tarzan_ver4Здраве – 4 от 5 точки

„Този път, поне не ме болят очите“, трябва да е най-малкият фактор, че 3D-то е било добро, е този път здравословното ми състояние наистина не бе повлияно от прожекцията и 3D-то – нямаше как да ме болят очите, след като интензитета на 3D ефекти, сам по себе си бе минимален. Чудите се как определям това? И сами може да разберете, колко всъщност интензивни са 3D сцените във филма – махнете очилата за момент, ако виждате всичко не размазано и без тях, значи 3D-то всъщност е доста минимално, както е и в случая.

Крайна оценка – 16 от 30 възможни точки

Всички сме попадали на 3D заглавия след 2009, който се опитват по някакъв начин  да догонят успеха на Аватар, само и само като добавят някой „изкачащ“ от границите на екрана боздуган, меч или юмрук, но положението със Легендата за Тарзан е близко до трагичното в това отношение. Най-добре гледайте филма, ако изобщо имате намерение да правите това на кино, на 4DX/Luxe/D-Box или изчакайте до излизането му на дигитален носител.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here