THE LEGEND OF TARZAN_Poster_BGПоради тоталната липса на конкуренция в родните кино салони този уикенд (всичко е една истинска Ледена Епоха), човек се връща към нещо предполагаемо добро, но с отминала премиера. Такъв бе случая с мен и „Легендата за Тарзан“. Пренавит, че НЯМА как да си струва, поради липса на друго… дадох му шанс.

Та каква е всъщност легендата за Тарзан? Според Дейвид Йейтс и екипът му, тя e малко по-различна….

Филмът не разказва историята за произхода на героя, действието се развива години след като Тарзан е напуснал джунглите на Африка. Разбира се ще видим и проблясъци на порастването на Тарзан сред дивата джунгла, как е отгледан от маймуната Кала и как алфа мъжкарят Керчак никога не приема напълно човешкото дете сред тях. „Легендата за Тарзан“ е обратното на всички предишни адаптации на тази много известна история, които акцентират върху опитомяването на звяра, докато тук става дума за освобождаване на звяра.

Първият плюс на всичко бе, че не БЯХ подготвен за историята, бях гледал трейлър, но не бях чел синопсис и НЕ ЗНАЕХ, че историята всъщност изглежда по-различно. Ако трябва да съм честен, бях забравил, че Холивуд може да прави и такива филми. Красиви, зрелищни и същевременно леки, неангажиращи и истински разтоварващи. Без да напрягаш мозъка си по сензационна история, една красива легенда, изключителна сценография, добър актьорски състав и магията се получава.

legend-tarzan-conquer-trailerИстински адмирации за Дейвид Йейтс и сценографите му. Успяват да създадат истинска, красива атмосфера и във Викторианска Англия и в дълбоката джунгла и в селото, от детството на Джейн. Истински триумф, са постиженията в джунглата. Водата, зеленото, реката, мъглите, влагата… пропиват през всеки кадър и насаждат идеята за силата и могъществото на природата.

Считано от тази прожекция, ставам категоричен фен на Хенри Брам. Ето това е човек, който със своята камера успя да ме накара да погледна и по друг начин на филма. Способността да улавя екшъна между дърветата, люлеенето, листата, ходенето по клоните, епичното качване на влака… Истински триумф на един наистина талантлив оператор. Кой оператор би отделил внимание на такъв детайл- когато главният му герой падне в калта и залепи лице в тинята, операторът да ПАДНЕ до него и да снима… странично, все едно и камерата е легнала? Кой оператор би обърнал в екшън епизодите с люлеенето, камерата си, за да улови завъртането на героя с главата надолу? Истински триумф на сетивата и способ, за който НЕ МОГА да си спомня кога за последно, съм виждал подобен.

legend-tarzan-spotsКато един масов фен, неизследвал филмите от миналото и истински арт произведенията, сравненията на горилите от филма бяха възможни само с…. Кинг Конг на Питър Джаксън. И въпреки опитите ми да си кажа, че копират- НЕ. Успяха да опазят и дадат индивидуалност на своите горили. Те бяха горили. Първични, диви животни. При Конг бе друго…

Истински адмирации за Александър Скарсгард и неговия Тарзан. От видеата и снимките реакцията е- красив, гол, релефен… пффф. Нищо. Резултатът- истински успех! Александър е повече Тарзан от всеки друг, за когото бих се сетил за ролята. Позицията на ръцете, косата, излъчването, хладнокръвието. Александър е Джон Клейтън във Викторианска Англия, но той е и Тарзан в дебрите на джунглата. Сцената с първата му среща с лъвовете е истинско пиршество за сетивата. Колкото и безумна да изглежда на пръв поглед, един човек, който обича котките, ще си даде сметка, колко ЕСТЕСТВЕНО е това всъщност.

Марго Роби е правилната Джейн. След всичко видяно до момента за нейната Харли Куин от предстоящия „Отряд самоубийци“ много трудно ще успея да се отърся от този и образ и най-вероятно тя ще влезе в А-листът на Холивуд с ролята на „дразнещата“ Харли, но Марго е красива, нежна, ефирна, внимателна и същевременно непоколебима и борбена, каквато Джейн от филма, се очаква да бъде. Тя е любимата на Джон, но и тя е момичето, намерило и спасило Тарзан, като малък.

legend-of-tarzan-trailer-2-still-1200x630-cКристоф Валц е РОДЕН за да бъде злодей. Нямайки НИТО една положителна роля до момента и тук той е основната, зла сила. Неговият герои е въплъщение на злото от най-добрите години на Холивуд- алчност, безсърдечие, непоколебимост, всичко в името на успеха.

Визуалните ефекти във филма са толкова умело вплетени в общата история, че те някак… не се виждат. Със сигурност огромна част от джунглата е „виртуална“, със сигурност екшън епизодите с люлеенето и ходенето по дърветата са снимани в студио на зелен екран, но въпреки това, те са толкова релани и се появяват и изчезват от полезрението ни, че ние ги приемаме за част на екстериора.

Ако все още не сте му дали шанс- задължително го направете. „Легендата за Тарзан“ е изненадващо добър филм, с един истински Тарзан и една очарователна Джейн. Но и всичко диво, чисто и първично, каквото само майката природа може да ни донесе.

welcome-to-the-jungle-the-second-trailer-for-the-legend-of-tarzan-is-totally-wild-895749Вече в кино салоните в цялата страна. Разпространява Александра Филмс.

Вашият коментар