THE LEGENDИЗДАТЕЛСКА КЪЩА „ХЕРМЕС“ представя ЛЕГЕНДАТА“ книга първа от трилогията „Легендата“ от Мари Лу

За книгата:

Постапокалиптична Америка е разделена на две части: републиката и колониите, които воюват помежду си. Петнадесетгодишният Дей е най-издирваният престъпник в републиката и за главата му е обявена награда. Момчето, родено и израснало в бедния Езерен сектор, е обвинено във възпрепятстване на военната кампания срещу колониите. Никой не знае как точно изглежда Дей и на какво е способен. Смелостта му да се опълчи срещу управниците го превръща в герой за бедните и онеправданите. Превръща го в легенда.

Петнадесетгодишната Джун произхожда от добро семейство и от малка е подготвяна за един от най-високите военни постове в републиката. Родителите й загиват при автомобилна катастрофа и тя остава сама с брат си Метиъс. Джун е истински феномен: единствената, постигнала максимален резултат на изпитанието, от което зависи бъдещето на всеки гражданин на републиката.

Джун и Дей нямат нищо общо помежду си, но пътищата им неочаквано се пресичат. Капитан Метиъс е хладнокръвно убит, докато преследва опасен престъпник. Всички улики сочат към Дей.

          Той е готов на всичко, за да набави лекарства за семейството си. Да го спаси от плъзналата из бедните райони смъртоносна зараза. Джун е готова на всичко, за да отмъсти за смъртта на брат си. И двамата дори и не подозират, че ще разкрият зловещи тайни, които ще застрашат живота им.

Mary_Lu_hrm_01За авторката:

Мари Лу е родена в Пекин през 1984 г., но на пет години емигрира със семейството си в Америка. Завършва Южнокалифорнийския университет и стажува във филмовото студио на Уолт Дисни. Преди да се захване с писане, Мари работи като програмист на компютърни игри за „Фейсбук“. Живее в Лос Анджелис с приятеля си и трите им кучета. Обожава храната, изтребителите, щастливите хора, ярките цветове, дъжда и разбира се – книгите. В свободното си от писане време обича да свири на пиано, да разхожда кучетата си, да играе компютърни игри и да рисува. Авторката постига неочакван успех още с първия си писателски опит – антиутопичния роман „Легендата“, който поставя началото на едноименна трилогия. Още с появата си на пазара романът оглавява класациите за бестселъри на „Ню Йорк Таймс“, „Амазон“ и „Пъблишърс Уикли“ и до този момент е преведен на 26 езика. Правата за филмирането на поредицата са закупени от голямото филмово студио „CBS“. Сценарист и режисьор  на „Легендата“ ще бъде Джонатан Левийн, чийто предишни проекти включват екранизацията на романа на Айзък Мериън „Топли тела“ и култовия филм от деветдесетте години на миналия век „Хапки от реалността“.

Отзиви за книгата:

„Легендата не просто отговаря на огромните очаквания на феновете, а дори ги надминава. Горещо препоръчваме!“

Ню Йорк Таймс

„Дебютният роман на Мари Лу е на път да се превърне в истинска легенда“

Ю Ес Ей Тудей

„Невероятната комбинация от действие и научна фантастика с едва загатната любовна история ще се хареса и на момичетата, и на момчетата. С дебютния си роман Мари Лу извършва истински подвиг – тя успява да създаде начало на трилогия, което да съперничи на най-добрите образци в жанра, като в същото време остава вярна на себе си. „Легендата“ ще се хареса на феновете на „Игрите на глада“

Буклист

„Романтичен трилър за един постапокалиптичен свят, в който нищо не е такова, каквото изглежда – ще ви бъде трудно да спрете да четете „Легендата“ и още по-трудно да я забравите“

Ками Гарсия, авторка на „Прелестни създания“

 

„Гордея се, че сравняват „Легендата“ с „Игрите на глада“ и мечтая да се запозная със Сюзан Колинс

Интервю с авторката:

В: Откъде почерпи вдъхновение да напишеш „Легендата“?

О: Вдъхнових се от „Клетниците“ на Виктор Юго – класическия роман и филмовата версия. Реших да се опитам да направя своя собствена интерпретация на историята за престъпник, който си връща вярата в доброто, която да е подходяща за тийнейджъри. Това бе първоначалната ми идея, която доразвих и превърнах в „Легендата“.

В: Как успя да създадеш един постапокалиптичен, антиутопичен свят, който толкова много се доближава до съвременния?

О: Почерпих вдъхновение от истинските антиутопии, които за съжаление, продълават да съществуват и днес. Животът в Северна Корея например е вид антиутопия.

В: Разкажи ни малко повече за написването и издаването на „Легендата“.

О: Започнах да се занимавам сериозно с писане като тийнейджърка, на четиринадесет години. Спомням си точния момент, в който разбрах, че искам да съм писател. Прочетох статия за едно петнадесетгодишно момиче, сключило договор с голямо издателството за първата си книга. Тогава осъзнах, че и аз бих могла да съм на нейното място и започнах да пиша усилено.  В продължение на десет-дванадесет години написах четири ръкописа, но те бяха отхвърлени от агента ми. Реших да сменя агента и пробвах отново с четвъртия ръкопис, но не ми провървя. За да се разсея и откъсна от действителността, започнах работа по това, което по-късно се превърна в „Легендата“. С агента ми преработихме текста три пъти, докато придобие желания от нас вид. Фактът, че ръкописът бе мигновено одобрен за издаване, ме изненада и зарадва неимоверно.

В: Похватът с редуването на гледните точки на Дей и Джун е много интересен и допринася за по-доброто разбиране на героите. Той позволява на читателя да се постави на мястото на Дей и Джун и да симпатизира едновременно на враждуващите република и колонии. Целта ти беше да докажеш, че съществува неутрална зона между доброто и злото ли?
О: Да, това бе целта ми. Убедени сме, че знам кое е правилно и кое – грешно. Въпреки това не трябва да забравяме, че хубаво и грозно, добро и лошо, правилно и грешно са относителни понатия. Джун е убедена, че тя е права заради наученото в училище, от родителите и обкръжението си. Представите ни за добро и зло до голяма степен зависят от средата, в която сме израснали.

В: Смяташ ли, че Джун и Дей представят различни твои страни?

О: Да, определено. Образът на Дей бе в съзнанието ми още от гимназията, така че вече го чуствам близък. Приличаме си по емоционалността си и по това, че и двамата не постъпваме практично. Относно Джун – тя е единствената героиня от „Легендата“, с която нямам абсолютно нищо общо, но на която бих искала да приличам. Харесвам аналитичните й способности и логическото мислене, особено в критични ситуации..

В: С кого би искала да се срещнеш и защо?

О: Списъкът ми непрекъснато се променя, но в момента включва Джоан Роулинг, Сюзан Колинс (фен съм на „Игрите на глада“ и съм изключително горда, че сравняват „Легендата“ с тях), телевизонната водеща с невероятно чувство за хумор Елън Дедженерис, президента Барак Обама, политика Ал Гор и британския актьор Бен Барнс.

 

В: Преди си работила като програмист на компютърни игри за фейсбук. Кои са любимите ти игри?

О: Всеки, който си мисли, че компютърните игри са просто безмозъчно забавление, от което се затъпява, очевидно никога не е играл компютърни игри. Любимите ми игри са „Асасин Крийд“ и „Соник 2 и 3“.

 

В: Каква мечтаеше да станеш като пораснеш?

О: Астроном или пилот на изтребител. За съжаление имам висок диоптър и съм зле с ориентацията, така че никога няма да мога да осъществя тази си детска мечта. Докато следвах, карах стаж в „НАСА“ и работех по разпространението на снимките от космическия телескоп „Хъбъл“. Беше невероятно преживяване! Но за мен няма по-хубаво от възможността да бъда професионален писател и да си изкарвам прехраната, правейки това, което обичам. Все още не мога да повярвам, че това ми се случва и благодаря на Бог всеки ден!

 

В: И последно, Мари, какво ще посъветваш младите автори, които се надяват да имат твоя късмет и да направят големия пробив?

О: Да не спират да четат. За съжаление самата аз чета бавно и прочитам едва 25 книги на година. Стремя се да съм в крак не само със заглавията от жанра, в който пиша. Не на последно място за мен е важно да подкрепям колегите.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here