Ice Age 5 BG

За пети пореден път Мани, ДиегоСид и компания се впускат в ледено приключение на големият екран, този път под заглавието „Ледена епоха: Големият сблъсък“,  а създателите му обещават това да бъде най-доброто продължение на поредицата. Добре познатите ни герои се изправят лице в лице с астероиди и зли хищни врагове, докато катерицата Скрат се намира в открития космос, само за да обърка курса на планета. Но стига общи приказки относно сюжета на филмът, статията ни е за това, да ви помогне да прецените са себе си дали този анимиран филм, направен изцяло в 3D, ще ви накара да го изживеете в киното на 3D.

Тук няма да обръщаме голямо внимание на съдържанието на филма, за който мнозина твърдят, че ще се превърне в блокбъстър, а главно ще дадем мнението си за това как са използвани 3D ефектите в него и дали да го гледате на 3D или не?

Ice Age 5 BG2Вписва ли се? – 5 от 5 точки

Анимационни филми са може би най-подлагащият се на 3D обработка жанр, тъй като кадрите се коригират много по-бързо и лесно по време на направата му, а и всеки фен, дете или възрастен, на анимациите бива запленен от интересните изкачащи, падащи или блъскащи се в екрана герои или предмети. Такъв е и случаят с „Ледена епоха: Големият сблъсък“, чиято концепция и сюжет са си направени да се гледат с 3D очина. Комедийните моменти на Скрат в открития космос са най-малкото нещо, заради което си това си заслужава, но и в сцените на Земята, винаги нещо може да „изхвърчи“ към зрителя.

ice_age_five_ver8Плануване и усилия – 3 от 5 точки

Преди 4 години, първият филм от поредицата Ледена епоха, който излезе на 3D, бе „Зората на динозаврите“, като от тогава не забелязваме някакво кой знае какво развитие на 3D ефектите. В този филм разбира се има доста сцени, който си заслужават гледането на кино, но не може да кажем, че сме впечатлени от нещо твърде новаторско.

Ефект „Отвъд екрана“ – 4 от 5 точки

Може би най-интересните части от 3D-то на „Ледена епоха: Големият сблъсък“ е така нареченият ефект „Отвъд екрана“ и поясняваме – това е момент във филмът, когато предмет или герой биват „метнати“ към зрителят. На такива ефекти филмът е богат – от началото до края.

ice_age_five_ver3Дълбочина на образите – 3 от 5 точки

Тази част за съжаление, не е толкова добре изпипана, за разлика от предната, предишната за която споделихме. В самата историята, освен в самият ѝ край, не забелязахме толкова отличителна дълбочина в кадрите, а по-скоро едно фиксирано разстояние на позицията на героите от задният и предния план. Това от своя страна тактично не позволява да се загубим в търсене на кой говори и кой нищо не прави в дадена сцена.

Яркост на екрана – 4 от 5 точки

Ако има нещо, което като цяло си е проблем при повечето 3D филми, е това че яркостта обикновено е твърде ниска и трябва да се напрягаме доста за да различим образите. Това може да се дължи, до някаква степен, на неправилно настроеният прожектор на самия киносалон, но поне на прожекцията на която присъствахме, този проблем липсваше!

ice_age_five_ver7Здраве – 4 от 5 точки

Нямахме и проблеми с болки с главата или зрението след прожекцията на „Ледена епоха: Големият сблъсък“ и нито сме забелязали разминаване на кадрите, което да направи картината размазана.

Крайна оценка – 23 от 30 възможни точки

В никакъв случай не може да категоризираме 3D-то на „Ледена епоха: Големият сблъсък“, като лошо изпълненние, но просто не може да го сравним с това на друг наскоро излязъл блокбъстър, „Стар Трек: Отвъд“, например. Него гледайте САМО на 3D, ако не и на IMAX 3D, ако можете да избирате. „Ледена епоха: Големият сблъсък“ си има своите моменти и ако сте от хората, които искат да потънат изцяло в историята на филма, си заслужава няколкото лева в повече за 3D/4DX/D-box/Luxe, но според нас, ако сте фен на Ледена епоха бихте го харесали и на добрият стар 2D формат.

Кликнете тук, за видите и всички останали филми и нашите препоръки „На 3D или НЕ?!“

Вашият коментар