ABBA_coverБиографичната книга АББА. Любов, триумф, раздели на Георги Тошев излезе в края на миналата година, когато светът честваше 40 години от създаването на легендарната шведска група. Година по-късно, точно след 70-ия рожден ден на Фрида от ABBA, ИК „Сиела” пуска лимитиран тираж на изданието, в което е включен и диск с филм на Георги Тошев, събрал най-вълнуващите моменти от срещите на журналиста с групата през последните 10 години.

Историята в тази книга може да бъде „изгледана” като филм. Но не звезден и холивудски, а по шведски интимен и дълбок. Агнета, Бени, Бьорн и Ани-Фрид си припомнят времето на своето „Ватерло”, за да разкажат за борбите и победите, триумфите и разделите си. Като продължение на написаното във вече популярната книга Георги Тошев е заснел и документален филм, който събира великолепната четворка в наши дни и ги връща към бурните години в пика на славата до момента на края на групата през 1982 г.

Феновете на АББА, които желаят да се докоснат до групата и чрез диска, трябва да побързат, защото той се разпространява единствено заедно с новия тираж на луксозното издание ABBA. Любов, триумф, раздели, който излезе в края на 2014г.

ABBA_snimka1Албумите на АББА са сред най-продаваните за всички времена, заедно с тези на Бийтълс и Елвис Пресли. В продължение на 10 години журналистът Георги Тошев, верен почитател на групата, създава своеобразен архив, срещайки се с четиримата шведи лично, с техния официален биограф, с близки и хора от екипа им и превръща събраните документи в книга, а в последствие – във филм.

ABBA_snimkaОТКЪС

Детството на Фрида крие много тайни, за които тя не се притеснява да говори днес:

Не успях да стана близка с баща си. Няколко срещи не могат да запълнят празнотата на всички онези години. Но все пак щастлива съм, че го срещнах няколко пъти. Изпитах непознатото чувство да държиш ръката на баща си, да се вгледаш в очите му. Но изпитах и гняв затова, че ни бе оставил, че може би неговото заминаване бе ускорило болестта на мама. Разбирам, че е изпълнявал своя дълг. Приемам, че годините са били такива, че страхът е бил по-силен от любовта. Но не мога да приема това, че по-късно не се е заинтересувал за това какво се е случило с момичето в Норвегия, което е очаквало дете от него.”

Майката на Фрида — Сини Люнгстад, среща немския офицер Алфред Хасе в края на февруари 1945 година. Неочакваното запознанство на пътя прераства в истинска любовна история. Немският офицер от елитните части на Третия райх — красив, образован, с добри обноски, е първият мъж в живота на норвежкото момиче. В продължение на три седмици двамата са заедно почти всеки ден. Четвъртата среща носи първата целувка. Разменят снимки. Сини е влюбена. Остават една нощ сами. Първата любовна нощ в живота на младата норвежка. Продължават да се срещат тайно. Един ден тя разбира, че е бременна. Споделя радостта си с офицера. Той е видимо щастлив. След края на немската окупация в Норвегия Алфред обещава да пише, оставя снимката си и заминава. И повече никога не се обажда. Войната свършва с победа над фашистките окупатори. Съседите на семейство Люнгстад, които знаят за връзката на Сини с офицера от Третия райх, чупят стъклата на дома й. Засипват я с обидни думи. Хасе е изпълнил дълга си към Германия, създавайки Лебенсборн дете. Лебенсборн е един от най-ужасяващите нацистки проекти. Негов създател е офицерът от СС Хайнрих Химлер. На 12 декември 1935 година той обявява официално идеята си за „единна велика арийска нация, която ще завладее света“.

Майката на Сини настоява дъщеря й да роди, защото е твърде млада и твърде бедна, за да прави аборт. След раждането на Фрида майка й не се решава да я изведе на разходка. Зад гърба на младата жена звучат крясъци: „Предателка!“ Дори най-близките приятели престават да я поздравяват. В Норвегия започва ужасяваща кампания срещу децата, родени от връзката на местна жена с нацистки офицер. Разпространява се теорията, че деца, създадени от хитлеристки офицери, носят „гена на предателството“. Така момчета и момичета, родени по проекта Лебенсборн, са обявени за вредни и опасни. Бабата на Фрида решава да спаси внучето си от кошмара, в който живее страната. Организира тайно бягство в Швеция. Семейство Люнгстад се установява в малкия град Малмкьопинг. Майката на Фрида рухва психически. Не след дълго умира от бъбречна недостатъчност. Животът в новата държава е труден. Дълги години Фрида не знае истината за майка си:

Баба ми не обичаше да говори за миналото. Знаех, че майка ми се е разболяла и починала. Не си я спомням добре. В съзнанието ми е една болнава жена, която нямаше сили да ме прегърне. Отгледана съм от баба си. Тя избягваше темата за баща ми. Казваше, че имам баща както всички други деца, но той е изчезнал по време на войната. Не питах повече. Познавах и други деца, чиито бащи бяха загинали в сражения. В моите представи той беше герой.

През детските години музиката дарява на Фрида спокойствие и я отвежда в други светове. Това е начин да забрави тъжното детство:

Когато бях на тринайсет, създадох своя музикална група — „Еуалд екс“. Тя беше от по-старомодните, с акордеон, кларнет, вибрафон и ударни инструменти. Системата за озвучаване се състоеше от две кутии с усилвател в средата. Нищо не беше скъпо. Имахме микрофон. Бях чувала, че дядо ми е свирил на цигулка, баща ми на акордеон, а майка ми е била много добра в пеенето. Мога да кажа, че съм имала добри основи за бъдещите си успехи.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here