GHOSTBUSTERS_Poster_BGСедмица преди да излезе по българските кина, „Ловци на духове“ излезе в САЩ и раздели на две критици и фенове, с протеворечиви мнения по свой адрес. Гледалите филма, от една страна, възхваляваха режисьорските решения на Пол Фейг и комедийните умения на Кристен Уиг, Мелиса Маккарти, Кейт Маккинън и Лесли Джоунс, които се превъплатиха в главните женски роли, а от друга страна ги омаловажиха, като заявяваха, че заради тях филмът не струва. Самият филм всъщност пренаписва историята на любимата на цял свят научно-фантастична комедия от 1984 година, по начин, който е твърде различен от оригинала, но според нас има своите качества.

В тази статия, няма да се включваме във спора, дали филма става или не, а ще споделим с Вас нещо повече за неговата визия, дали 3D ефектите си заслужават самото ходене на 3D/IMAX 3D/D-Box/Luxe кино или просто може да изчакаме родните телевизии да го излъчат и да го гледаме чак тогава? Каква е нашата присъда? Просто продължете да четете и надолу и ще разберете:

ghostbusters_ver3Вписват ли се 3D ефектите? – 5 от 5 точки

И още как! Още от първата сцена, в които ловците преследват духовете в обитаваната къща е пример за това как духовете на мъртвите наистина могат да ти изкарат ангелите. 3D-то прави тези сцени още по-стряскащи и каращи ни да потрепнем, но в същото време са прецизирани много добре, така че да се задържи някакъв съспенс.

Планиране и усилия – 5 от 5 точки

Пол Фейг и неговият екип са мислили и са вложили доста преди да решат как точно да използват  3D ефектите по интегрирането на призраците във филма и как те да изглеждат максимално внушително и страшно за зрителите. Изцяло търсен е ефекта, придаващ мащабност, който с напредване на историята на „Ловци на духове“, прави така, че до самата финална битка грандиозността да нарасне за да имаме нещо наистина визуално запомнящо се.

ghostbusters_ver4Ефект „Отвъд екрана“ – 5 от 5 точки

Една от основните причини, поради която ходим на 3D филми е действително ефекта, който прави всевъзможни предмети да летят отвъд рамките на екрана, към нашите очи. За наше щастие, „Ловци на духове“ е един от филмите, които се възползват максимално правилно тези изкачащи елементи, за разлика от повечето нови филми, които само загатват за съществуването на този ефект. Не искаме да споменаваме точните сцени, но ще загатнем, че може да очаквате зелена слуз, скелети, летящи призраци и дори един дракон!

ghostbustersДълбочина на 3D ефектите – 5 от 5 точки

Можем спокойно да кажем, че този ефект води до реализъм във филма, позволяващ ни да се почувстваме в самия филм. Най-впечатляващо, е използването на ефекта за дълбочина отново в финалното действие, като се подсилва усещането за мащаб, докато ловците се опитват да спрат множество всевъзможни духове на преден и заден план в кадъра, точно на площада Таймс Скуеър.

Яркост на екрана – 5 от 5 точки

В „Ловци на духове“ има пълно разнообразие от неонови и ярки различни цветове, при това, всеки от които наистина спомага за осветяване на иначе затъмнения от очилата екран. От зеленикавата слуз, излизаща от пукнатините на пода, в началото на филма, през синкавата пелерина, която обгражда повечето хаотично реещи се призраци в къщата, до огромният зелен дракон. Всичко това е направено с цел не оставането на тъмни кадри, но коренно променя усещането, което създават у нас оригиналните две части от трилогията.

ghostbusters_ver2Грижа за здравето – 5 от 5 точки

Понякога, поради обилното количество на 3D ефекти, може да се случи така, че да ни заболят очите или дори да ни се догади, но за щастие, по време на прожекцията на „Ловци на духове“ при нас тези проблеми липсваха. Въпреки моментите на обилното използване на технологията, за подсилването на страшните ефекти, не бива да се притеснявате за вашето здраве. Не можем да обещаем само, че няма да сънувате кошмари.

Крайна оценка – 30 от 30 възможни точки

„Ловци на духове“ е 3D изживяването, за което чакахме доста дълго време и въпреки, че филмът не е сниман изцяло на 3D лента, това не пречи да се потопим максимално в неговият сюжет, точно заради доброто използване на технологията.

Още по-впечатляващ е факта, че докато 3D винаги ще има своите скептици, режисьорът Пол Фейг, по-познат от работа ти по „Нежна полиция“, „Шпиони“, успява да направи нещо изключително, правейки възможно гледането на едно наистина перфектно 3D изживяване, наречено „Ловци на духове“.

Кликнете тук, за видите и всички останали филми и нашите препоръки „На 3D или НЕ?!“

Вашият коментар