Enthusiast_Lubimecat-na-jenite_cover-firstВ разгара на лятото издателство „Ентусиаст“ публикува романа „Любимецът на жените“ от световноизвестния френски писател, сценарист и режисьор Себастиен Жапризо. След бестселъра „Най-дългият годеж“, където Жапризо разказва по неповторим начин пет житейски драми по време и след Първата световна война, в „Любимецът на жените“ действието се развива непосредствено преди, по време на и малко след Втората световна война. Книгата побира между кориците си най-добрите традиции на френската литература и се чете буквално „на един дъх“. Този път Жапризо представя емоционалните разкази на осем млади жени, попаднали в клопката на един и същ  чаровник. Историите им са майсторски вплетени в брилянтно изпипан криминален сюжет, наситен с много напрежение, екшън, страст, интриги, еротика, любов, измами и двуличие.

Един ден в градчето Сен Жюлиен дьо л’Осеан, разположено на брега на Атлатическия океан в Югозападна Франция, сирените на намиращия се на близкия остров затвор оповестяват бягството на опасен затворник. Запленени от неговия чар са осем красиви млади жени със силен характер и непредсказуема съдба, чиито изповеди са парченца от общ пъзел. Те сглобяват образа на мъж с много лица, който с лекота омайва жените и оставя следа в живота им. Една след друга те разказват любовните си истории с него, без да крият нито миговете на удоволствие, нито страданието и моментите на агония, довели ги, може би, до мисълта да сложат край на живота му.  Коя обаче казва истината? Кой е натиснал спусъка, за да отвори смъртоносна рана в гърдите му? И дали „всеобщият любимец“ всъщност е избягалият затворник?

„Младежът“, както сам героят на Жапризо нарича себе си, нахлува в живота на тези жени с различни имена – Фредерик, Венсан, Тони, Франсис, Едуар, Морис, Кристоф, за да сътвори истински „романтични водовъртежи“ в тях. Подобно на Жорж Дюроа от класиката „Бел Ами“, героят на Жапризо се възползва от нежния пол, за да осигури собственото си спасение, но проявява и доза почтеност – минимална, но достатъчна, за да не ги изложи на прекалена опасност. В повествованието на всяка „изповед“ има неочаквани развръзки и много напрежение, а още по-неочакван е финалът на историята. Романът пресъздава автентичната атмосфера на епохата, като Себастиен Жапризо представя Втората световна война по изключително оригинален начин – като далечен фон, на който се разгръщат съдбите на героите.

С „Любимецът на жените“ френският Греъм Грийн – Себастиен Жапризо, за пореден път доказва своя писателски талант, заел значимо място сред големите имена на френската литература. Неповторим творец с неизчерпаеми идеи, създател на  нестандартни герои, които въплъщават или отричат неговите идеали, Жапризо дарява на читателите удоволствие и наслада, превръщайки ги не само в свои  възторжени почитатели, но и в истински  ценители.

Вашият коментар