Посещението в България на Хорхе и Демиан Букай даде началото на общ проект за сблъсъка между поколенията.

Световната премиера на книгата може да бъде у нас!

Двамата Букай пристигнаха в България на 9 юни по повод излизането на новите им книги – „Погледни отново“ и „20 стъпки напред“. Лекциите им в страната представиха гледните точки на различните генерации, защитавани съответно от бащата и от сина. Сблъсъкът между поколенията е и темата на новата им книга, върху която двамата писатели работят заедно в момента. Те споделиха, че общото им турне у нас много е спомогнало за писането й. В знак на благодарност писателите предложиха световната премиера на книгата да бъде именно в България.

IMG_0419

Идеята за проекта се родила в процес на разговор, когато двамата колеги психотерапевти и писатели открили, че освен общите възгледи, намират и много противоречия помежду си, продиктувани от разликата във възрастта.

– Ако беше 30 години по-стар, щеше да се съгласиш с мен – шегува се със сина си Хорхе.

Преди 30 години ти щеше да кажеш, че съм прав – отвръща Демиан, като продължава шегата за сблъсъка между поколенията.

10450175_10203899969919014_8594909402274177610_nТова беше четвъртото посещение на Хорхе в страната ни и първото за Демиан. Двамата бяха посрещнати бурно на летището с музикален поздрав с гайди, домашно приготвена пита и шарена сол. Развълнувани от визитата на психотерапевтите, членовете на терапевтична общност Билани, създадена изцяло от бивши зависими, дойдоха, за да изкажат лично благодарността си към писателите, чиито книги имат главна роля в спасяването им. Почитателите получиха тениски, автографи и снимки с Букай, а много журналисти отразиха новината за пристигането им у нас. Пищното посрещане слиса младия Букай, който до последно се чудел дали изобщо някой ще го чака на летището.

Веднага след настаняването в хотела Хорхе пожела да покаже на Демиан българската кухня и да си припомни вкуса на любимите станимашки сармички. Тази година Букай-старши преоткри апетита си към кьопоолуто, а сред кулинарните фаворити на Демиан се наредиха бялото саламурено сирене, богатите салати и кебапът.

Освен с българските ястия, Букай-баща запозна сина си с музиката и хорото. Демиан пък изяви желание да се запознаят с езика ни. Новите умения, които писателите усвоиха по своя инициатива, бързо им влязоха в употреба. Във Велико Търново библиотекарите, обединени от Иван Александров, изненадаха писателите с организиран музикален поздрав в самото начало на лекцията. Фолклорен ансамбъл, облечен в носии, свири и пя майсторски народна песен. Хорхе и Демиан Букай не останаха по-назад и на свой ред смаяха всички, като танцуваха право хоро и накрая завършиха с „Благодаря“, казано на чист български. Публиката, трогната, стана на крака и избухна в силни аплодисменти.

dsc_0961

Хорхе и Демиан Букай играят хоро като увертюра към лекцията си. 

След лекцията им в Пловдив дойде време за „отмъщението на бащата“. Хорхе Букай, в заговор с издателя Стойо Вартоломеев, организира посещение на пловдивския ресторант, в който самият Хорхе гостува преди три години. Тогава екипът на заведението го преоблече в българска носия и свири фолклор, на който аржентинецът се учеше да танцува. Сега Букай-баща поиска същата програма като изненада за сина си, който също беше преобразен в автентична народна носия и игра хоро.

IMG_1233 (1)

Преобразеният по стара българска традиция Демиан Букай е в средата.

В последния цял ден на писателите у нас Йорданка Фандъкова ги посрещна в кабинета си в Общината. Кметът на София и Хорхе Букай са се срещали вече няколко пъти и се събраха като стари приятели. Пред нея Хорхе сподели за заниманията си в момента – като посланик и доброволец в Мексико, който помага на млади хора да се отърват от своята наркозависимост. Терапевтът обясни подробно за инициативата и предложи своето пълно съдействие. Г-жа Фандъкова беше заинтригувана от идеята. На срещата тя се запозна и с Демиан Букай, след което двете страни си размениха подаръци, символизиращи дружбата между България и Аржентина. Йорданка Фандъкова и заместник-кметът по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“ д-р Тодор Чобанов разведоха двамата Букай в новооткрития археологически музей в центъра на София.

Същия ден се удовлетвориха и двете последни молби на Букай, свързани с престоя им тук. След като разбраха за българските писатели Петко и Пенчо Славейкови и за паметника им в центъра на града, Хорхе и Демиан Букай пожелаха да се снимат до него, в знак на уважение към нашите велики творци, които също са баща и син. Вечерта пък беше запазена за посещение на опера, където двамата Букай гледаха спектакъла „Крал за един ден“ на Джузепе Верди, а в антракта бяха приканени да дават автографи на феновете си в залата.

0521

Баща и син Букай на гости на баща и син Славейкови

На тръгване от България двамата писатели си пожелаха да се върнат отново. Демиан каза, че вече е разбрал защо баща му е толкова влюбен в страната ни, както и че неговото сърце също е било покорено.

Вашият коментар