Излезе от печат новата книга на издателство „Вакон“„Да докоснеш небесата“ от световноизвестния приключенец и мотивационен говорител Майк Хорн.

Има повече хора, стъпвали на Луната, отколкото смелчаци, дръзвали да повторят подвизите на Майк Хорн. Независимо дали става въпрос за безмоторна обиколка на екватора, ски експедиция до потъналия в мрак Северен полюс, или най-високото спускане по водопад (22 метра) с хидроспийд – южноафриканецът просто разбива на пух и прах поредния закон на физиката или биомеханиката.

Нищо от гореизброеното обаче не може да подготви Майк за предизвикателството, което го очаква на покрива на света. В „Да докоснеш небесата“ екстремният атлет и екипът му поемат по нестабилни ледени блокове и остри ръбове, за да изкачат не един, а цели четири хималайски осемхилядника – Гашербрум I, Гашербрум II, Броуд Пик и К2. Без кислородни бутилки и въжета, в „чистия алпийски стил“, мъжете ще трябва да се преборят със студ, изтощение и възможна гибел. Тяхното най-силно оръжие срещу могъществото на природата ще бъде смирението.

„Да докоснеш небесата“ е едновременно увлекателен разказ за оцеляване в едни от най-суровите условия на планетата и вълнуващ шанс да разберем какво мотивира устрема на неуморния Майк. Приближавайки се до Зоната на смъртта – разредения въздух след 7500 метра – приключенецът постепенно разкрива фрагменти от събитията, превърнали го в легендата, която е днес – уроците на баща му, който го научава да „гледа отвъд стената“; повратното решение да раздаде притежанията си и да започне нов живот в Европа и откраднатите мигове със съпругата му Кати – неговата пътеводна звезда.

Точна смес от адреналин, мъдрост и вдъхновение, „Да докоснеш небесата“ няма да ви освободи от хватката си до самия край. Вятърът ще брули лицето ви, мускулите ви ще конвулсират, а неизчерпаемият заряд на Майк ще ви вдъхне куража да изкачите своя собствен житейски К2.

За автора:

Роден през 1966 г. в Йоханесбург, ЮАР, Майк Хорн е екстремен приключенец, пребродил най-отдалечените и опасни кътчета на Земята. През 1997 г. той завършва първата си голяма експедиция: шестмесечно прекосяване на Южна Америка, в рамките на което изминава 7000 км с хидроспийд по Амазонка. Сред неповторимите постижения на Майк се открояват безмоторните обиколки на екватора („Пътешествие по екватора“, изд. „Вакон“) и Северния полярен кръг („Покорителят на невъзможното“, изд „Вакон“). За пътешествието си по екватора Майк е удостоен с престижната награда „Лауреус“, известна още като „Спортен Оскар“, за Алтернативен спортист на 2001 г.

Последното му дръзко приключение е стартиралата през май 2016 г. експедиция „От полюс до полюс“, с която цели да стане първият човек, обиколил планетата в посока север-юг.

Когато не пътешества, Майк живее във ферма в Швейцария с двете си дъщери Джесика и Аника.

Отзиви:

„Това е едновременно разказ за екстремно приключение и съкровен дневник… Някъде по средата изплува една неподозирана страна на Майк Хорн, чието душевно пътуване докосва сърцата.“

Венсан Монгайар, в. Le Parisien

„Тази интроспективна книга е призив да живеем на крайностите. Да рискуваме. Да продължим отвъд следите, които сме оставили.“

Стефан Лермит, сп. L’Équipe

Вашият коментар