Тази седмица от издателство „Труд” представят поредното помагало от поредица „Познание” в помощ на учениците по математика, и по-точно – по математическа лингвистика. Сборникът „Математическа лингвистика на „Работилница за знание” съдържа задачите от първите шест турнира по математическа лингвистика и решенията им. Освен задачите, съставени специално за турнирите, са използвани и задачи от лингвистични състезания в Русия, Украйна, Беларус, Бразилия, Латвия, Полша, Швеция и САЩ.

От 2003 г. лингвистиката е пълноправна олимпиадна дисциплина в календара на МОН, радва се на голяма популярност и макар че ежегодните състезания никак не са малко, търсенето изпреварва предлагането.

Веселин Златилов, учител и ръководител на кръжоци по лингвистика с дълъг стаж – е един от авторите на тази книга, познат на математиците и с успешните „Математически читанки” на издателство „Труд”. Другият е многократният медалист от лингвистични олимпиади Здравко Иванов, който още като ученик в горните класове започва да взима живо участие в организацията на турнирите на „Работилницата“.

„Математическа лингвистика” представлява интерес за всички участници в ученическите състезания и олимпиади по лингвистика, техните учители и треньори, университетски преподаватели по лингвистика, а и за любознателни хора, склонни към умствени развлечения. В книгата всяка задача е съпроводена от подробно решение. Заслужава внимание, че решенията не са схематично изложение на залегналите в задачата явления, а показват и възможния ход на разсъжденията. Това е особено полезно за читателите, които вече могат да оценят красотата на отговора на една лингвистична задача, но имат нужда от помощ, за да се научат сами да намират пътя към него.

Книгата е интересно и полезно четиво за учениците и ще помогне за успешната работа на техните учители в школите по математическа лингвистика.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here