Isabelle Wery Sans-titre-1Белгийската писателка и актриса Изабел Уерѝ посети София!

С модернистичния си роман „Мерилин обезкостена“ тя спечели Наградата за литература на Европейския съюз

Белгийската писателка, актриса, певица и режисьор Изабел Уерѝ представи лично българското издание на отличения си с Наградата на Европейския съюз роман „Мерилин обезкостена“. Книгата е включена в поредицата на ИК „Персей“, подкрепена от програма „Творческа Европа“ на ЕС. Събитието се организира съвместно от издателството и Чешкия център.

Изабел Уери е родена в Лиеж. Успехите й на театралната сцена се дължат на собствените й текстове „Смъртта на прасето“, „Базар за портокали“, „Госпожица Ари гола“…). Спечелила е наградата на белгийските театрални критици (2008). Авторка е на романа „Господин Рене“ (въображаема биография на белгийския актьор Рене Ено) и „Поемите на Ивет“. С втория си роман „Мерилин обезкостена“ печели Наградата за литература на Европейския съюз за 2013 г.

Корица Мерилин обезкостена„Мерилин обезкостенае модерен роман за един живот, за една събуждаща се жена, за възхищението от живота, за откриването на любовта и свободата. Това е разчленяване на душата на едно момиче през три стадия от живота му, пътуване сред мислите на Мерилин (изборът на името съвсем не е случаен и е заигравка с култа към Мерилин Монро). Тя споделя размишленията си, откритията си, търсенето на перфектната любов, срещите си.

Три обезкостявания, три отделни периода в живота й. 6-8 години – времето на невинността, на надеждата и на очакването. 25 години – времето на разочарованията, на мечтите, на експерименталната любов с много партньори, на разцъфването. И Мерилин се раздвоява, изследва половете, формите. А след това идва времето на посвещението, на пълнотата, на успокоението, на срещите с мъката, на конфронтацията със смъртта, с Господ.

Авторката спряга живота във всички времена, съгласува щастието и любовта в множествено и единствено число, без ограничения и без да я е грижа за правописа и общоприетата пунктуация. Тя жонглира с думите, за да пръсне с блясък идеите си, чувствата си. Един модерен, съвсем нетрадиционен стил, понякога грапав, но никога невинен.

Isabelle Wery

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here