Четвърти, пети и шести епизод

 

Лудвиг – Лудият крал на Бавария

Открит на повърхността на езеро… злощастният „луд“ крал Лудвиг

Крал Лудвиг Баварски бил гей, безподобно ексцентричен и строял приказни замъци, които днес са водещи туристически атракции на Германия. Трябва да се отбележи, че определено не е бил конвенционален мъж или крал.

Непоследователното му поведения го довежда то това, че го обявяват за луд, свалят го от трона, а през юни 1886, само три дни по-късно, той се озовава мъртъв на повърхността на едно езеро, южно от Мюнхен.

Така умира Лудвиг – заедно с психиатъра си – а официалната версия за събитията е, че се е самоубил. По-скорошни открития, обаче, говорят за убийство. Доказателствата са достатъчно основателни, за да предизвикат все повече настоявания тялото на краля да бъде ексхумирано, за да може истината да бъде разкрита най-сетне.
В този епизод пътуваме до Бавария, за да разкажем цялата история и да изследваме хипотеза, според която Лудвиг е бил разстрелян, а тялото му е било изхвърлено в езерото Старнберг. Но ако е станало така – защо? И защо семество Вителбах директно отхвърля всички предположения за убийство и напълно отказва каквото и да е изследване на останките на Лудвиг?

Мистерията със смъртта на Граф Ерол

Колоритният граф Ерол… Крал на Хепи Вали…

През Втората световна война, Хепи Вали в Кения е идиличен оазис за аристократичния елит. Тук често се практикува безразборен секс, злоупотреба с наркотици и разврат в най-общ смисъл на думата, а висшето общество може да безчинства, далеч от неодобрителните погледи вкъщи.
Обезсмъртен във филми и книги, това е истинската история за живота и мистериозната смърт на най-одумвания и бляскав член на злощастно известната парти група от Хепи Вали в Кения. Откакто Джослин Хей, 22-ри граф на Ерол, е открит в покрайнините на Найроби през 1941-ва, предположенията относно убиеца му и неговите или нейните предполагаеми мотиви не стихват.
Властите изглежда са удовлетворени от превърнатия в сензация процес на единствения заподозрян, Джок Бротън, рогоносецът – съпруг на последната любовница на Ерол, Диана.
Присъдата „невинен“ е произнесена след озадачаваща процесия от объркващи доказателства и недодялана полицейска работа. Скорошно разсекретяване на досиета, обаче, показва, че граф Ерол бил нацистки симпатизант с връзки с Уинстън Чърчил, което навежда мнозина на мисълта, че смъртта му в действителност е покушение, извършено от британските тайни служби.
Каква е истината? Това е зашеметяващ коктейл от незаконни или поне крайно подозрителни събития, неразкрита мистерия и гореща екзотична локация. С други думи, идеална почва за „Мистерия на кралско убийство“, върху която ще приложим нови техники и открития, за да я разнищим докрай.

Херцогът на Кент: Трагедия или предателство?

Обременен мъж и срам за кралското семейство, но бил ли е жертва на убийство?

Смъртта на херцога на Кент – чичо на Кралицата – в самолетна катастрофа през 1942 така и никога не получава пълно обяснение. Мистериозните обстоятелства около катастрофата и почти пълната липса на позиция от страна на кралското семейство водят до обвинения, че принцът умишлено е заличен от историята.

Но ако това е вярно – защо? Причината може да е в това, че принцът е голям срам за семейтвото и британската власт. Развратен размирник с, говори се, дълга поредица завоевания и от двата пола, пияница, гуляйджия, наркоман, всичко това допринася към подчертано не-добрата му репутация.

На всичко отгоре се предполага, че е бил симпатизант на нацистите и по времето около смъртта си се е опитвал да сключи мирен пакт между Германия и Обединеното кралство.

Смъртта му в Шотландия е… удобна. С един удар „Проблемът с Джордж“ е премахнат. Ще се опитаме да изясним фактите зад тази „Мистерия на кралско убийство“…

Вашият коментар