От 27 юли, в кървавите четвъртъци на VIASAT HISTORY от 22:00

Впуснете се в изследване на тъмната страна на историята с „Мистериите на кралските убийства“. Завладяващата поредица в 6 части разкрива истината зад някои от най-известните нерешени убийства в кралските семейства на Русия, Германия, Кения и Великобритания.

Жертви и злодеи ще дефилират още веднъж на сцената на историята и увлекателните възстановки ще пренесат зрителите в пъстрия свят на величествени замъци, смели рицари, кралици-деви и могъщи крале, всеки от които крие своите тайни. Във всеки епизод експерти ще съчетават историческия контекст с модерни техники за разследване на престъпления, за да разгадаят тайните на тези древни случаи.

В първите три епизода – на 27 юли, на 3 август и на 10 август, от 22:00

с повторение в събота след 18:00 ще видите:

Загадката на Романови

Четирите красиви момичета на Романови… Каква е била съдбата на Анастасия? 

В ранните часове на 17 юли 1918 г.,Цар Николай II е отведен и повален в мазето на къщата в Екатерининбург от отряд болшевики.

Тези, за които се смята, че са умрели в същата сутрин заедно с царя, са Царина Александра Фьодоровна, синът й Алексей Николаевич и четирите й дъщери, Олга, Татяна, Мария и Анастасия.

Има други теории, обаче, според които Анастасия може да не е била убита тогава. Според тази изумителна теза, тя може да е успяла да избяга, а ДНК-то, което тогава доказва, че е била убита, да е било неистинско. Това изследваме и разкриваме тук.

Дали злощастно известната Ана Андерсън е казвала истината? Какво се е случило с Анастасия в действителност? Дали семейството е било тайно подменено по силата на съветско – германски пакт в края на Първата световна война?

Задава се пленяващо – и обезпокояващо – разследване… На 27 юли, в „кървав четвъртък“ по Viasat HISTORY от 22:00.

Принц Албърт Виктор и Изкормвача

Принц Албърт Виктор – внук на кралица Виктория – със сигурност е бил впечатляващ мъж. Слухове, предположения и скандали съпътствали постоянно краткия живот на „Еди“, както бил известен, а посмъртно същото сполетява и паметта му.

Глупав бил, казват. Разхайтен. Бидейки хомосексулен, той успява да се забърка в скандала от Кливланд стрийт, който го обрисува като редовен посетител на гей бордея.

Но най-лошото от всичко, е понататъшната му слава на заподозрян за убийствата на „Джак Изкормвача“ от късния 19-ти век.

Това, че е невинен относно фактическо извършване на убийство, не е било трудно да се докаже, но си остава смайващ факта, че човек, някога втори по ред наследник на британския трон, изобщо изпада в положение да бъде заподозрян за такова! Какви са подробностите около живота му, който Виктория нарича „безпътен“?

Най-пленителният от всички тези детайли – наистина ли е баща на дете от проститутка от Ийст Енд, което налага устата на майката да бъде затворена? Дали убийствата на Изкормвача наистина са били организирана инсценировка, с която да се замаскира намесата на кралското семейство? Или това са си деяния на луд човек, а убийството на една конкретна проститутка е било пришито на Изкормвача?

Това е впечатляващ нов поглед към целия епизод с Изкормвача, който продължава да очарова и до ден днешен. Екипът ни от историци, бивши полицаи и съдебни експерти се захващат да открият истината.

Крал Джордж V  – Милост или убийство?

Пет минути преди полунощ на 20 януари 1936 година, крал Джордж V на Англия е обявен за мъртъв. Официалната причина за смъртта – бронхит, потвърдена от личния лекар на краля, лорд Бертранд Доусън.

Като признание за грижите му за краля в последните му дни, лорд Доусън е произведен във виконт. Доусън продължава шеметната си кариера като лекар чак до смъртта си през 1945 година, на 80-годишна възраст. Кралското семейство, цялата политическа класа и медиите оплакват кончината му.

Дотук всичко изглежда нормално. Но Доусън отнася в гроба си тъмна тайна. Крал Джордж V не умира от бронхит. Доусън е причинил смъртта му. Това стряскащо признание е направено в личния му дневник, отворен през 1986 година.

В около 11 часа стана ясно, че последният етап може да продължи много часове, което не бе известно на пациента, но напълно не съответстваше на достойнството и спокойствието, с които той толкова много се гордееше и които диктуваха бърз свършек. Часове очакване на механичния край, при положение, че истинският живец си бе отишъл, само изтощаваха околните и не им позволяваха да се отдадат на усамотение за размисъл, разговор с Бога или молитва. Ето защо реших да предизвикам края и инжектирах (лично) морфиа 3/4 грам и веднага след това кокаин 1 грам в разширената югуларна вена.“

Оказва, че се Доусън действително е инжектирал летална доза морфин и хероин и на практика е умъртвил властващия британски монарх.

Но защо?

Освен желанието да облекчи страданията и на краля, и на семейството му, изглежда Доусън има и по-прозаични професионални съображения. Едното от тях е да осъществи собствената си прогнонза, че кралят ще умре в този ден – много удобен кариерен ход и доста добре дошло за практиката му на Харли стрийт. Другото е смъртта на краля в 11:55 вечерта да бъде обявена в сутрешното издание на в. Times вместо в „по-неуместните… вечерни издания“. Доусън дори кара жена си да се обади на Times да ги предупреди за съобщението.

Начинът, по който кралят умира, се пази в тайна 50 години.

Има и още един детайл в тази изключителна история.

Само две години след смъртта на краля, сестра му, кралица Мод на Норвегия, посещава Англия. Тя се чувства напълно добре, когато пристига, но в рамките само на месец, рязко се влошава. Претърпява коремна операция на 16 ноември 1938 година, която преживява, но умира от сърдечна недостатъчност само четири дни по-късно.

На времето всичко това не е никак необичайно, в онзи период, когато хирургическите намеси са далеч по-опасни.

С изключение на факта, че лекуващ лекар на Мод е Бертранд Доусън.  В писмо до норвежкия лекар на Мод, той пише: Като четете това, ще се съгласите, че внезапната смърт на кралицата е обрекчение, което й спестява тези последни етапи на болестта, с които само ние с Вас сме така добре запознати.”

Извършил ли е Доусън двойно кралско убийство? „Тайните на кралските убийства“ ще разнищят това.

Вижте по VIASAT HISTORY от 27 юли, всеки четвъртък от 22:00 с повторение в събота след 18:00

Вашият коментар