Дж. Р. Р. Толкин пише „Мистър Блис“ за децата си. В това луксозно фототипно издание с логото на ИК БАРД може да видите оригиналните, рисувани от него илюстрации, и оригиналния ръкопис.

Мистър Блис, прочут със своите невероятно високи шапки и с Жираека в градината си, внезапно решава да си купи автомобил. Но първото му пътуване с цел да навести приятели бързо се превръща в поредица от катастрофи. За някои от тях е виновен стилът му на шофиране, но дори и той не е в състояние да предвиди, че ще бъде отвлечен от три мечока…

Дж. Р. Р. Толкин съчинява и илюстрира историята за приключенията на мистър Блис през 30-те години на миналия век, когато децата му са съвсем малки. Тази забавна и ексцентрична приказка е възпроизведена тук точно както я е създал – с множество подробни и забавни цветни рисунки.

Публикувана e за пръв път през 1982 г., петдесет години след създаването й. В сегашното издание историята е възпроизведена наново по оригиналния ръкопис. Пълният текст е отпечатан успоредно с характерните Толкинови страници, а веселата приказка и цветните илюстрации със сигурност ще очароват читателите на всяка възраст.

***

След закуска мистър Блис си сложи зелената шапка, защото Жираека бе казал, че денят ще е хубав.
После рече:
– Ще ида да си купя автомобил!
Качи се на колелото и подкара надолу по хълма към селото.
Влезе в магазина и каза:
– Искам автомобил!
– Какъв цвят? – попита мистър Бинкс.
– Яркожълт – каза мистър Блис, – отвън и отвътре.
– Ще струва пет шилинга – рече мистър Бинкс.
– И искам червени колела – добави мистър Блис.
– Значи, още шест пенса.

Вашият коментар