Българската поп музика търпи някакви странни трансформации, нагаждане и адаптиране към нуждите на феновете си. 2016 е годината, в която ИЗБУХНА една истина, за която продуцентите спяха през годините. Фабриката за звезди, наречена Х-ФАКТОР огря родния небосклон и всички обичани имена, получиха нови песни (голяма част от които и дебютни) и заляха родното пространство. Невена Пейкова със зрелищен дует със Стивън Ачикор, Михаела Маринова и силно второ парче, дебютния сингъл на победителката от от тазгодишния Х-Фактор Христиана Луизу, трети хит за самопровъзгласилата се за кралица Гери- Никол, първо парче за очарователната Виктория Георгиева, първи сингъл за всеобщата любимка Дара… Всички се представят абсолютно задоволително. Качествен и песни, напипан стил и добър звук подплатени със стилна визия. Между тях има две имена. Който изпъкват значително. Ще започна по-отдавна….

В съвременната българска поп музика има една жена, чието име ОСТАВА и ЩЕ остане за много, много години напред. Тя изгря през далечната 2001г. с първия си самостоятелен сингъл и едноименен албум- ‘Лунен сън’. Мария Илиева е символ на красота, стил, грация и много, ама много талант. Тя претърпя трансформации през годините, пя балади, пя денс парчета, беше в дуети, участваше в кампании, превърна се в продуцент, основа компанията Стерео стая. Днес тя е най- уважаваното и влиятелно име сред родните поп изпълнители, а и не само. Мария Илиева е на 38г.

Към днешна дата има едно име, в родната популярна музика, което категорично се изправя, редом до това на Мария Илиева. Това е едно момиче от Велико Търново. Тя е само на 25г. и неин кумир, идол за подражание е самата Мария Илиева, с която все повече я сравняват. Припомнете си това:

 

Дали тогава и тя самата е предполагала 5г. по-късно къде ще се намира и в какво ще се е превърнала? Толкова е попивала, толкова се е учила, толкова е успяла да усъвършенства. През изминалите 5г. Михаела участва в инициативата Зелената Песен, направи няколко изключителни дуета, пя динамични парчета, пя балади и се качи в сърцата на хората и на трона, като бъдещата музикална кралица на България. Ако има някой, който да наследи Мария, то това ще бъде Михаела Филева, която вече е поела устремено в тази посока.

В края на миналия месец бе премиерата на третия сингъл на най-противоречивата рожба на Х-Фактор. Сочена за българската Ера Истрефи, ходеща по скандалните стъпки на краля на по-фолка Азис, тя се самопровъзгласи за кралица, с последния си сингъл. Преди да ви отведа там, припомнете си това видео:

Дали още тогава не е било заложено в нея? Дали това не е тя самата? Дали стилът и скандалът и са наложени или тя просто е такава? Тя следва плътно утъпканата пътека на Азис- скандал след скандал, агресивна рекламна кампания, провокации и шокиране. Тя е малка, ходи с нотариално заверено пълномощно и родител по участия (продължава да НЕ Е пълнолетна). Стайлингът е крещящ и провокиращ, визията в клиповете и е стъписваща и още преди да е запяла, да е провокирала купища въпроси, скандали, обсъждания, клюки….

Нека сравним. Последния сингъл на Гери- Никол е „I am the queen“, а последният сингъл на Михаела Филева е „Танцувам само за теб“ в дует с Искрен Тончев.

„Танцувам само за теб“

Музика- Михаела Филева и Искрен Тончев

Текст- Михаела Филева и Искрен Тончев

Аранжимент- Искрен Тончев

„I am the queen“

Музика- G-N Music Entertainment

Текст- G-N Music Entertainment

Аранжимент- G-N Music Entertainment

Демек кой?

Изключително агресивна и самоцелна рекламна кампания, маркетинг и управление на марката Гери- Никол. Класически пример- за 3 дни от премиерата си тя счупи 1 милион гледания. Хейтъри, лузъри, мразещи, плюещи- цифрите говорят едно. За 3 дни от премиерата си Михаела Филева едва доближава 60 хил. гледания. Гери- Никол дебютира в youtube канала на…. Гери- Никол. Поредна според нас НЕПРАВИЛНА стъпка- премиерата на Михаела бе във V-BOX 7, и едва ден по-късно в youtube. Още по притеснителното е, че тя дебютира в лейбъл- канала на Монте. Гери- Никол е навсякъде. Името се третира и затвърждава като марка, самостоятелна, самоцелна и самодостатъчна. Дори сайтът и се казва gerynikol.com! Михаела продължава да бъде артист, да твори и да създава изкуство. Гери продължава да създава пари, имидж и зрелище.

В крайна сметка за какво е жаден българския слушател и какво иска? Много е спорен момента дали само хейтърите влизат в youtube за да напишат някой епичен пост, а не за да чуят песента и. Михаела е създала истинска красота- различна сценография, различен и модерен стайлинг, изключително наситени детайли- пръсти, татуировки, коса, дори зърнените култури в касетките в които бърка, носят един необичаен ориенталски привкус на парчето и. А Искрен е добавен точно толкова правилно, колкото бе включен Venzy навремето в „Опасно близки“. 100% момчето го очаква солидна кариера след този старт. И нека да сравним, е колко пък да са еднакви двата клипа заради този кадър?

pjimageДали има хляб и за двете в малка България? Дали и зрелищното и артистичното имат място под родното небе? А дали ние сме склонни да приемем и двете или задължително трябва да плюем едното или пък да подминаваме другото?

Има ли граница, която е премината и до къде води стремежът към успех? Гледайки тези момичета и последните им клипове, и имайки една силна и непоклатима Мария над тях… май музикалния свят е толкова шарен и толкова богат, че има място за всички и ако се напънем, може да бъде малко по-истинско, малко по-човешко и малко по толерантно от всички към всички. Важен е талантът. Без значение дали е за музика, пеене, зрелище или чиста и проста провокация.

Очакваме следващата музикална сензация и следващата причина да се замислим за ценности и успехи…

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here