„Черните лилии“ е криминалният роман, с който Мишел Бюси се завръща на българския пазар след невероятния успех на „Без теб“. Писателят не само озаглавява историята си с името на една от най-мистериозните картини на Клод Моне, но и развива действието ѝ в селцето Живерни, Северна Нормандия, където художникът твори през последните години от живота си. Бюси разгръща нелинейната си творба на фона на красивите описания на китното селце.  В градините, в които художникът е рисувал своите водни лилии, е пълно с гости. Но когато туристите си заминат, случайният посетител вижда тъмната страна на това иначе спокойно място.

Историята започва с бруталното убийство на Жером Морвал, чиято страст към картините на великия художник се конкурира единствено със страстта му към жените. В джоба му е открита картичка за рожден ден с необичаен надпис: „Съгласен съм мечтите със закон да станат престъпление“.

В окото на бурята се оказват три жени: малко момиче, надарено с дарбата да рисува, изкусителна учителка, която мечтае за любов и крои планове за бягство, и възрастна дама с очи на бухал, която наблюдава и знае всичко. И разбира се, една унищожителна страст, която слага началото на поредица от престъпления.

Кой е убиецът? Какво общо има с трите жени? Слух или реалност са разказите за скрити или откраднати картини на Моне, сред които и прословутите му „Черни лилии“?

В Живерни всеки е енигма и всеки пази своята тайна, а драматичните истории разпръсват илюзиите и съживяват раните от миналото.

Способността на Мишел Бюси да разказва така, както художник рисува картината си – с малки драсвания на четката, които в крайна сметка оформят красив, драматичен пейзаж, неслучайно му спечелва милиони почитатели по света. Всеки от тях може да намери себе си в криминалния сюжет с любовни нюанси на френския писател. Майсторски заплетената история донася на автора над шест френски и франкофонски награди, сред които и приза „Гюстав Флобер“ на Асоциацията на нормандските писатели.

 

Вашият коментар