mom4e6ki_zhivot_coverПредставете си магията, градена от Рей Бредбъри, в комбинация с мрачния талант на Стивън Кинг и безграничната жизненост на Марк Твен, като всичко това е събрано под перото на истински майстор-разказвач – именно такъв е зареденият с мистерия и носталгия обемен поход из авантюристичния свят на детството, озаглавен Момчешки животна изключителния щатски автор Робърт МакКамън.

Зефир, 60-те години на XX век. Град, в който може да се случи всичко – в реката дебне древно чудовище, на което суеверните афроамериканци всяка година принасят жертва, по шосето се носи призрачна спортна кола, по някое време и един трицератопс заживява наблизо; в гората вечна цел на ловците е легендарен бял елен; в църквата нахлуват разярени стършели; в бездънното езеро цамбурва кола със загадъчен труп в нея, а тъмнокожа столетница предизвиква изблик на расова омраза и отключва страховити събития с желанието си събратята й да помнят своето робско минало… През това време пък едно хлапе на име Кори Макенсън иска само да кара своето колело – Рокет, което си има собствена воля, да спаси кучето си от лапите на смъртта, да се отърве от зловещи побойници и най-важното: да лети на воля към енигматичния здрач на лятото.

Несравнимият американски писател Робърт МакКамън ни поднася чрез великолепния си и награждаван роман Момчешки живот един истински творчески връх. Книгата му е трогателна, обсебваща и незабравима – една ярка и богата история, която ни запознава с детството в Юга и ни описва по неподражаем начин израстването през 60-те години на миналия век – едно израстване, което се простира далеч отвъд омагьосващия пейзаж на юношеството, докосвайки се до читателите по цял свят, независимо от националността, епохата или възрастта. МакКамън е успял да съхрани в себе си скъпоценните спомени за живота на едно момче, прекаран в царство на вълшебства и очарование, в резултат на което Момчешки живот се оформя едновременно като мъдро, забавно и могъщо повествование, обречено на вечен литературен живот. Разкривайки пред читателите необятния свят на страховити приключения, грандиозни възможности и омайващи обещания, МакКамън не се спира пред нищо в дръзкия си стремеж да вдъхновява, шокира и очарова чрез писателския си талант. Robert_McCammon01Момчешки живот без съмнение е плод на наистина щедро въображение, изрисувало виртуозно омагьосващ портрет както на младостта, така и на изгубената невинност.

МакКамън е известен у нас с още няколко романа („Стингър“, „Мое“ и „Мистериозно завръщане“), а сред най-престижните награди, с които е бил удостояван, е и призът „Брам Стокър“, увенчал и „Момчешки живот“ – заглавие, което от 26 август е във всички книжарници с логото на ИК „Изток-Запад“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here